Akkerbouw

Achtergrond

Exportprijs aardappelen gedrukt

De onderkant van de markt wordt momenteel gedrukt door mindere partijen, zoals fijne Bintje. Overigens zijn ondermaatse aardappelen momenteel erg gevraagd door de verwerkende industrie (vlokken). Omdat dit seizoen bijzonder veel is geëxporteerd, er was markt voor alles wat maar op een aardappel leek, is er tekort aan grondstof.
De export van aardappelen liep tot vorige week vlot door, vooral naar Rusland. Toch is de prijs niet gestegen, maar zelfs iets gezakt. Dit is te wijten aan het gedaalde niveau van de noteringen fritesaardappelen. Relatief geringe biedingen van de verwerkers voor niet alleen de vastgelegde meeleverpartijen maar ook de vrij verhandelbare fritesaardappelen maken het exporteurs gemakkelijk voordelig in te kopen, dankzij het ten opzichte van de fritesmarkt hoge niveau van de exportnoteringen. Inmiddels stagneert de uitvoer naar Rusland vanwege verzwaarde eisen ten aanzien van zuiverheid van het product (wassen).

Prognose: prijs daalt

Of registreer je om te kunnen reageren.