Akkerbouw

Achtergrond

Breeders Trust zet rechter in bij strijd illegaal pootgoed

Moet een overheidsinstantie gegevens over particulieren afstaan aan een organisatie die illegale praktijken bestrijdt?

Over die vraag buigt de rechtbank in Brussel zich, nu Breeders Trust de voedselautoriteit FAVV heeft gedagvaard. De rechtbank mag afwegen wat zwaarder weegt: de privacy van de particulier of een efficiënte bestrijding van illegaal gebruik van pootaardappelen.

Breeders Trust is in 2008 opgericht. Er zijn zeven handelshuizen uit Noordwest-Europa bij aangesloten, waaronder drie Nederlandse. Door het illegale gebruik lopen de kweekbedrijven licentie-inkomsten mis en wordt er extra pootgoed van hun monopolierassen op de markt gezet.

Maar het grote probleem is om al die aardappeltelers op te sporen die monopolierassen verbouwen. Daarom klopte Breeders Trust meerdere keren aan bij de FAVV. Alle telers moeten bij de FAVV melden hoeveel aardappelen ze telen en van welk ras in verband met de bestrijding van quarantaineziekten. Dat is precies de informatie die Breeders Trust nodig heeft. Maar het FAVV wil die informatie niet geven, zegt woordvoerster Lieve Busschots. “We staan nooit informatie af aan derden in verband met de wet op de privacy.”

Breeders Trust heeft die informatie nodig, zegt algemeen directeur Geert Staring. “Kwekers investeren een vermogen in het ontwikkelen van nieuwe rassen. Het is essentieel dat ze die kosten terug verdienen via de licenties. Breeders Trust probeert dat zo goed mogelijk te ondersteunen. De FAVV is in België de enige organisatie met gedetailleerde informatie over de aardappelteelt.”

Breeders Trust spant twee zaken aan, beide bij de rechtbank in Brussel. Eén zaak gaat over het ras Asterix, dat valt onder het oude kwekersrecht. Hierin beroept Breeders Trust zich op de Wet Openbaarheid van Bestuursdocumenten. In de andere zaak staan nieuwe rassen centraal, die vallen onder het communautaire kwekersrecht.

In de andere zaak staan nieuwe rassen centraal, die vallen onder het communautaire kwekersrecht.
Volgens Staring is Breeders Trust bezig met meerdere zaken in België, Nederland en Frankrijk. “In België is de FAVV gedagvaard, maar ook vier telers en een aardappelopslagbedrijf. We dienen forse schadeclaims in wegens het niet afdragen van licenties en het verstoren van de markt. Ook in Nederland en Frankrijk zijn we bezig. We doen veel aan voorlichting over het kwekersrecht. Maar wie niet horen wil, moet maar voelen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.