Akkerbouw

Achtergrond

Voorjaar

’s Ochtends zorgt de mist nog voor damp op de akkers, maar later op de dag kunnen akkerbouwers los in Flevoland. Het zaaien valt vroeg dit seizoen.

De Ruttense akkerbouwer Albert van Valburg maakt zijn perceel klaar voor het zaaien van suikerbieten. “Het is nog erg vroeg, maar eind van de week is 70 tot 80 procent van de Nederlandse bieten wel geaaid, denk ik. De grond valt hartstikke mooi.”

Albert van Valburg en zijn trekker worden achtervolgd door vogels die graag een graantje meepikken van zijn werkzaamheden.

Marcel van der Moere zaait uien voor akkerbouwer André Louwerse in Emmeloord. “Het schiet natuurlijk niet op met zo’n kleine machine. Het is mooi werk, dus het moet ook niet te snel klaar zijn.”

Loonwerker Jaap Feenstra zaait uien voor akkerbouwer Germ Gerbrandy in Bant. “We zijn mooi op tijd en het gaat hartstikke mooi.”

Het suikerbietenzaad komt mooi in de grond.

Jaap Feenstra vult de zaaimachine met uienzaad.

Akkerbouwer Gerard Vermunt zaait suikerbieten, valkbij zijn boerderij in Emmeloord. “Het is een vroeg voorjaar. Het zaad gaat supermooi de grond in. Mooier dan dit kun je het niet hebben.”

Gerard Vermunt voert een maatschap met Joost Lumens. “We zijn de bouwplannen in elkaar aan het schuiven. Ik ben net 60 geworden, hij kan het straks overnemen. Dit jaar hebben we geen bouwplanwijzigingen, omdat alle gewassen kostendekkend zijn.”

Marcel Ebbers van Ebbers Bloembollen uit Creil plant leliebollen. “Het gaat vanzelf. We hebben echte een vliegende start met dit mooie weer. Als het zo doorgaat zijn we binnen drie weken klaar. Echt uniek.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.