Akkerbouw

Achtergrond

Uien beoordelen op bewaarbaarheid

Colijnsplaat - Op de proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat worden uien beoordeeld op bewaarbaarheid.

De gegevens worden gebruikt voor de rassenlijst, vertelt adviseur Luc Remijn van DLV-Plant. "Er worden 23 rassen beoordeeld op hardheid, huidvastheid, uniformiteit en vorm. Eerder zijn de rassen al beoordeeld op eigenschappen als opbrengst, droge stof en kiemrust. De beoordeling van de bewaarbaarheid gebeurt door groepjes commissionairs, verwerkers en mensen van de zaadbedrijven. Ze weten niet welk ras ze beoordelen. Al deze gegevens worden verwerkt in de rassenlijst." Vorig jaar is deze beoordeling in juni gedaan. Dit jaar is dat vervroegd naar eind maart, zegt Remijn. "Dat komt omdat de uien dit seizoen niet goed bewaarbaar zijn. Als de kiemrust wordt doorbroken gaat de hardheid achteruit. Om toch een zuivere rasbeoordeling te krijgen hebben we de beoordeling naar voren geschoven." Foto Anton Dingemanse

Sevenum - Loonwerker Mart Verhaeg controleert de instelling van de ponsmachine. Deze stampt met pennen rechte gaten in de ondergrond. Het perceel in Sevenum wordt nu verder handmatig gepland door de teler zelf. Volgens Verhaeg wordt prei ook net zo vaak direct geplant. "Het voordeel van ponsen is dat de prei recht blijft. Bij het planten kan de jonge plant geraakt worden door iets in de grond, waardoor deze krom groeit." De zomerprei is in juli oogstbaar. Verhaeg keert dan weer terug op dit perceel. Hij neemt zijn automatische preirooier dan mee. "Deze machine heeft geen man nodig die de prei in de bakken doet." Foto Ruben Meijerink

Schore - Een pluimveebedrijf in het Zeeuwse Schore wordt vrijdag geruimd omdat er vogelgriep is vastgesteld. Het gaat om een zogenoemde H7-variant die kan muteren tot een zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant. Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.