Akkerbouw

Achtergrond

Plezierig bieten zaaien in mooie omstandigheden

Ubachsberg - Medewerker Marcel zaait suikerbieten voor loonwerker en akkerbouwer Jo Steinbusch in het Zuid-Limburgse Ubachsberg.

Ubachsberg - Medewerker Marcel zaait suikerbieten voor loonwerker en akkerbouwer Jo Steinbusch in het Zuid-Limburgse Ubachsberg. Hiervoor wordt de nieuwe Akkord bietenplanter ingezet. “Onze oude machines waren aan vervanging toe”, legt Steinbusch uit. “Deze is heel modern en heeft een hoop elektronica. Voor mij is dat allemaal nieuw. Ik heb personeel dat het mooi vindt om hiermee bezig te zijn.  Het perceel dat hier wordt ingezaaid is 1,75 hectare groot. “Dat was goed te doen. Het perceel lag er mooi bij. Het is dan ook schitterend weer.” Echt losbarsten doet het voorjaarswerk in zuidelijk Limburg niet. “Het is nog vroeg en de lange termijn voorspelling is goed, dus hebben akkerbouwers geen haast. Ik verwacht geen piek dit jaar. Dat is plezierig werken voor ons.”


Foto Twan Wiermans

Voerendaal - Appelteler Maurice Wimmers uit Voerendaal snoeit een perceel Jonagored met zijn nieuwe Duitse ERO-snoeimachine uit de wijnbouw. “Het is de eerste keer dat we mechanische groei toepassen. We hebben de machine gekocht en zullen gelijk het hele bedrijf daarmee snoeien. In het najaar zullen we zien wat de effecten zijn als het fruit aan de bomen hangt.”
Berekeningen van voorlichters duiden op een besparing van 1,5 cent per kilo. Verder zien telers een regelmatiger productie met meer eerste pluk en grotere maten. Wimmers gelooft in de toekomst van mechanisatie voor de fruitteelt. Hij overweegt mechanisch dunnen en verwacht in de toekomst een doorbraak van de plukrobot. “In de akkerbouw is de mechanisatietrend al veel verder.”


Foto Twan Wiermans

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.