Akkerbouw

Achtergrond

Onrust in graansector Oekraïne door wetsvoorstel

Het is onrustig in de graansector in Oekraïne. De producenten en de handel verwijten de regering de graanexport volledig te willen beheersen. Ook de Duitse voedingsindustrie maakt zich zorgen over de graanpolitiek van de overheid.

De onrust draait om wetsvoorstel 8163. Het voorstel is al aangenomen door een parlementaire commissie en wordt binnenkort een wet. De kern van het wetsvoorstel is om het aantal bedrijven dat graan mag exporteren drastisch te beperken. De overheid wil zo voorkomen dat tekorten ontstaan op de binnenlandse graanmarkt. Dat maakt voedsel duurder en dat jaagt de inflatie aan.

In het wetsvoorstel onderscheidt de overheid drie groepen exporteurs. Dat zijn allereerst de graantelers. Maar het westvoorstel vermeldt bij deze categorie dat de export in overeenstemming moet zijn met de binnenlandse productie. Exporteurs vrezen dat de overheid op deze manier gaat bepalen hoeveel graan telers mogen exporteren. Andere tegenstanders vrezen dat dit corruptie in de hand werkt en dat telers graan op de zwarte markt gaan verhandelen. Bovendien zijn er sowieso weinig telers in Oekraïne die hun eigen graan exporteren.

De tweede groep exporteurs betreft particuliere bedrijven. De bedrijven moeten koopcontracten hebben gesloten met telers en minstens de helft van het geld hebben betaald aan de telers vóór ze over het graan kunnen beschikken. De derde groep bestaat uit één overheidsbedrijf dat zich bezig houdt met de export van graan.

De graanhandel en de boerenorganisaties in Oekraïne vrezen dat het staatsbedrijf het voor het zeggen krijgt in de export. Dit ondermijnt de concurrentie. Het gevolg is lagere graanprijzen en dat is vooral nadelig voor de telers. Die kunnen minder investeren in de graanteelt, waardoor de productie gaat dalen. In plaats van meer komt er door de nieuwe wet op de lange termijn juist minder graan beschikbaar voor de binnenlandse markt.

De dalende winstgevendheid jaagt de buitenlandse graanbedrijven weg uit Oekraïne. Terwijl deze bedrijven juist zorgen voor de infrastructuur met hun transportmiddelen en graansilo’s.
De Duitse voedingsindustrie heeft via de brancheorganisatie Ost-Ausschuss zijn zorgen in een brief overgebracht aan de Oekraïense president Viktor Janoekowitsj. Ost-Ausschuss geldt als de belangrijkste lobbyorganisatie voor Duitse investeerders in Oost-Europa.

Volgens voorzitter Eckhard Cordes van het buitenlandcomité van Ost-Ausschuss dreigt de regering in Kiev een graanbedrijf op te richten dat het monopolie heeft op de export. ”Oekraïne verliest bij deze wetgeving aan geloofwaardigheid als structureel betrouwbare zakenpartner.”
Volgens Cordes zijn de telers in Oekraïne door het instellen van exportbeperkingen in 2010 zeker 2 miljard euro aan inkomsten misgelopen. Oekraïne is de vierde exporteur van mais ter wereld en de zesde exporteur van tarwe. Het land verkoopt veel graan aan landen in de EU.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.