Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Onrust blijft aanhouden op internationale graanmarkten

Het bleef onrustig op de graanmarkt vorige week. De tarwe- en maisprijzen schommelden op de termijnmarkt in Parijs en op de fysieke markten.

Vrijdag stegen de fysieke graanprijzen in Frankrijk flink. De tarweprijs steeg met 15 euro naar 251 euro per ton. Gerst werd 5 euro duurder en brengt 196 euro op. De maisprijs klom 12 euro naar 237 euro per ton. De week ervoor waren de noteringen op de graanmarkt flink gedaald vanwege de natuurramp in Japan en de onrust in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

De graanprijzen stijgen omdat het maar niet genoeg wil regenen in de grote graanregio’s van de VS (Great Plains). Texas heeft de ergste droogte in 44 jaar. De wintertarwe begint niet te groeien. Ook in delen van Europa wil het maar niet regenen waardoor het wintergraan niet begint te groeien. De zorgen nemen toe dat de tarweproductie achterblijft.

Ook in Rusland zijn er zorgen. Daar loopt de inzaai van zomergraan drie tot vier weken achter, meldt het Franse analysebureau Agritel. Bovendien hebben Russische telers onvoldoende geld om te investeren in kunstmest en gewasbescherming. Dan wordt minder geoogst dan mogelijk is. De Russische minister van landbouw Elena Skrynnik maakte eind vorige week bekend dat het exportverbod op graan wel tot eind september kan duren, in plaats van eind juni.

Ook mais wordt duurder op de wereldmarkt. Argentinië kampt met droogte waardoor de maisproductie tegenvalt. Bovendien blijft er veel vraag naar mais vanwege de productie van bio-ethanol. Vrijdag maakte de USDA bekend dat een onbekende koper 1,25 miljoen ton mais heeft gekocht in de VS. Het is één van de grootste maisorders in de Amerikaanse geschiedenis. Of de aankoop is gedaan door Japan nu veel binnenlands voedsel mogelijk radioactief besmet is, of China gaat de wereldmarkt op om de krappe voorraad aan te vullen.

De International Grains Council gaf ook een impuls aan de prijsstijging. De IGC voorspelt een blijvend krappe situatie op de graanmarkt in 2011/2012. Volgens de IGC moet de wereld meer graan oogsten dan alle prognoses aangeven, om te voorkomen dat de voorraden slinken. Zelfs een recordproductie is niet voldoende om het verbruik bij te benen.

Donderdag publiceert de VS de areaalcijfers. Analisten hechten daar veel waarde aan. Het gaat mede bepalen hoe de graanprijzen zich verder ontwikkelen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  doordenker

  De produktie van ethanol als biobrandstof is gewoon waanzin .In amerika wordt nu al 40% van alle mais gebruikt voor 10%ethanol bijmening met benzine met hoge subsidie.Afgelopen dezember heeft de regering obama een uitbreiding naar 15% bijmenging met benzine goedgekeurd waardoor er al 60% van de amerikaanse mais gebruikt gaat worden ?? De maisprijs steeg direkt met 30% ,dit mengsel wordt alleen gebruikt voor personen wagens.Het vrachtvervoer gaat volledig met diesel Hoeveel% van de aardolie wordt er nu vervangen ?? daar hoort men niets over En hoeveel olie is er nodig om 1 liter ethanol te maken ?? In brazilie heeft de regering besloten om de bijmenging van biodiesel met gewone diesel van 5% naar 7% uit te stellen omdat er te weinig overblijft voor voeding De E.U.wil ook 10%biobrandstoffen in 2020 , waar gaan ze die halen op de maan ??

 • no-profile-image

  Drs P.den Hollander

  Op de termijnmarkt in Chicago zien we grote prijsfluctuaties in tarwe, mais, soyabonen etc. Zijn de actuele prijzen aldaar conform de verwachtingen in bovenstaand artikel vermeld of speelt de speculatie hierbij een grote rol.
  Het lijkt er op, dat verbouw van granen , m.n. tarwe voor de nederlandse boeren aantrekkelijk is , gegeven de actuele rijs voor tarwe bijv. ad ca E250/ton. Wat raadt U de boeren aan terzake.
  Benieuwd naar Uw analyse terzake.

Of registreer je om te kunnen reageren.