Akkerbouw

Achtergrond

Laatste Elstar-partij naar sorteerband in tegenvallend seizoen

Dodewaard – Een medewerker van fruitbedrijf De Vree uit het Betuwse Dodewaard vist rotte Elstars uit de waterbak. Met de bak worden de laatste Elstars van De Vree butsvrij uit de kist naar de sorteerband getransporteerd.

Dodewaard – Een medewerker van fruitbedrijf De Vree uit het Betuwse Dodewaard vist rotte Elstars uit de waterbak. Met de bak worden de laatste Elstars van De Vree butsvrij uit de kist naar de sorteerband getransporteerd. Thomas de Vree is niet tevreden over het afzetseizoen tot dusver voor Elstar. ”De verwachtingen waren hoog gespannen door de fors lagere oogst, maar de prijs is pas de laatste weken naar behoren.” Het bedrijf stapt meer over naar Conference-teelt. Voor Elstar is de knopvorming in de boomgaard nu wel beter dan vorig jaar. Foto Vidiphoto

Noordbroek – Akkerbouwer Geert Olsder in het Groningse Noordbroek egt het land waar hij straks suikerbieten gaat zaaien. De Groningse akkerbouwer heeft twee tandeggen aan elkaar gekoppeld om de grond mooi vlak te maken. ”De grond is mooi uit de winter gekomen. Ik hoef de grond maar één keer te eggen om een mooi zaaibed te krijgen. Ik gebruik een dubbele tandeg om de grond te bewerken. Dat doe ik liever dan eggen met een aangedreven machine. Met deze eg kan ik een lichtere trekker gebruiken. Dan rijd ik de grond niet dicht. En het zaaibed wordt ook mooier aangelegd dan met een aangedreven eg. Daarom heeft dit mijn voorkeur, vertelt Olsder.” Foto Koos van der Spek

Compost op nieuw aspergeperceel met traditionele rassen

Vroomshoop – Met het bemesten van compost wordt oud grasland voorbereid op de nieuwe teelt van asperges. Akkerbouwer Jan-Martijn Eggens wil op het perceel 1 hectare asperges planten. In april is het zover en laat hij twee rassen uit Limburg komen.
Eggens breidt de teelt uit en verjongt zijn bestaande aspergeteelt waarin een plant negen jaar meegaat. De teler zet vrijwel alle asperges af in de boerderijwinkel. ”We verkopen 75 procent van de asperges geschild. Dat heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen.” Door de eigen afzet wist de teler in 2010 te ontsnappen aan de forse prijsschommelingen.
Zelf verwacht de teler uit Vroomshoop half april in productie te komen op de oudere percelen. Dat lijkt voor zijn gevoel nog ver weg. ”Als ik nu naar buiten kijk, is het nog geen tijd voor het opruggen van de percelen en het aanbrengen van zeil.”
Foto Ruud Ploeg

Drouwenerveen – Bij loonbedrijf Van der Scheer is het uitrijden van drijfmest in volle gang. ”De grond is mooi droog, dus we kunnen volop aan het werk”, zegt Gerard van der Scheer van het loonbedrijf uit het Drentse Bronnegerveen. Voor bouwlandbemesting is het wat vroeger in het seizoen dan gemiddeld. ”Maar de omstandigheden zijn gunstig en je weet niet wat het weer gaat doen”, aldus de loonwerker. Akkerbouwers die mest ontvangen, krijgen op dit moment de mest gratis aangeleverd en ingewerkt. Foto Jan Bouwman

Midwolda – Loonwerker Bert Klok van loonbedrijf Ras rijdt vaste mest uit over het bouwland van melkveehouder Jan van Erp uit het Groningse Midwolda. De vaste mest, afkomstig van de kalveren en kalfkoeien, komt uit een put naast de stal. Het land is met een cultivator los getrokken waarna de mest wordt uitgereden. Vervolgens wordt de mest met de cultivator ondergewerkt. ”Voor de tijd van het jaar zijn we vroeg”, vertelt Van Erp. ”Andere jaren moeten we nog wel eens een maand langer wachten met de werkzaamheden.” Foto Koos van der Spek

Bangkok – In de Thaise hoofdstad Bangkok wordt deze week de tiende editie van de internationale landbouwvakbeurs VIV Asia gehouden. De tweejaarlijkse show weerspiegelt het groeipotentieel van de regio Zuid-Oost-Azië. Op de beurs staan 682 exposanten. Grote speler is China, met liefst 129 stands. Nederland komt, met 64 deelnemende bedrijven, op een derde plaats achter Thailand. Foto agd.media

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.