Akkerbouw

Achtergrond

Koper fritesgeschikt afwachtend

Het aanbod fritesgeschikt is krap. De verwerkers draaien wel volop, maar beperken zich daarbij zoveel mogelijk tot het inzetten van contractpartijen en voor de huidige marktprijs meegeleverde aardappelen uit de meerproductie van de contracttelers. Ze begeven zich in de huidige situatie met stabilisering niet graag op de markt voor vrije aardappelen, om de status quo te handhaven. Zodra de export aantrekt krijgt meteen de fritesprijs een zet opwaarts, er gaan ook nu fritesaardappelen de grens over. De belangstelling voor aardappelen groeit nu, vooral in Oost-Europa en Rusland. Voor late levering (juni) begint de animo te verflauwen, wat ook te zien is op de termijnmarkt. Men wacht even af wat het weer in het voorjaar brengt.
In België bleven de Bintjenoteringen van Belgapom en PCA/Fiwap ongewijzigd. De fritesnoteringen van de telersbeurzen en ook telersvereniging VTA gaven alle een lichte prijsverlaging te zien aan de onderzijde van de notering. Deze is toe te schrijven aan mindere partijen fijne Bintje die op de markt komen. Vandaar ook de daling van de notering ‘zuid-oost’ van Bintje.info, met €1,50.

Prognose: prijs stabiel tot stijgend

Of registreer je om te kunnen reageren.