Akkerbouw

Achtergrond

China heeft voldoende tarwe

Beijing – China heeft voldoende tarwe in voorraad om bijna een jaar consumptie te overbruggen.

Dat heeft Zhang Ping, hoofd van het hoogste economisch planningsbureau in China, gezegd. De maisvoorraad is echter kleiner dan gedacht, waardoor China mogelijk toch meer moet importeren dan verwacht.

Ping deed de uitspraak in de staatskrant Renmin Ribao. Ping schat de Chinese tarwevoorraad op 100 miljoen ton. Tegelijk zei Ping dat de totale voorraad slechts zo groot is als 40 procent van de jaarconsumptie. Dat betekent dat de voorraad van andere graangewassen substantieel lager licht dan gedacht.

Daarbij kan worden gedacht aan rijst, maar analisten denken vooral aan mais. Bao Kexin van het regeringsorgaan dat de voorraden beheert, Sinograin, zei dat mais vooral in veevoer gebruikt zal worden. Grootschalig industrieel gebruik moet volgens Kexin worden verboden. Met industrieel gebruik bedoelt Kexin bijvoorbeeld de productie van zoethoudende stoffen of biobrandstoffen.

De U.S. Grains Council verwacht dat China in 2011 tussen de 6 en 9 miljoen ton mais zal importeren. Vorig jaar importeerde China tussen de 2 en 3 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.