Akkerbouw

Achtergrond

Analisten verdeeld over vraag of voedsel duur blijft

Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO is voedsel nog nooit zo duur geweest. De voedselprijsindex steeg in februari naar 236 punten, de hoogste stand sinds de FAO in 1990 begon met het berekenen van de index op basis van de prijzen voor graan, suiker, plantaardige olie, vlees en zuivel.

Volgens de Wereldbank zijn tussen oktober 2010 en januari dit jaar 44 miljoen mensen extra de extreme armoede in gedrukt door duur voedsel. Het betreft vooral mensen in Brazilië, Rusland, China, Indonesië, Egypte en de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara.

Analisten zijn echter verdeeld of voedsel duur blijft. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs gaat er vanuit dat de voedselprijzen hun piek hebben bereikt. ”De wereldwijde voorraden worden dit jaar weer aangevuld”, zegt analist Damien Courvalin van de bank in een interview met Persbureau Bloomberg. ”Mais en tarwe werden vooral duur door incidentele gebeurtenissen als droogte in Rusland en wateroverlast in Canada en Australië. De stabilisatie van de voorraden zet een plafond op de prijzen.”

Goldman Sachs wijst er wel op dat de wereld een bovengemiddelde oogst nodig heeft om de voorraden aan te vullen.

Het Australische overheidsbureau Abare verwacht ook lagere prijzen. De tarweprijs zakt volgend seizoen in de wereld met gemiddeld 19 procent. Oliezaden brengen 8 procent minder op. ”De hoge prijzen van nu leidden tot een groei van het areaal tarwe, mais, sojabonen, koolzaad en zonnebloemen. Dat zet de prijzen onder druk.”

Directeur Lester R. Brown van het Earth Policy Institute, een organisatie voor duurzaam ondernemen, verwacht juist een stijging van de voedselprijzen. ”De wereld moet dit jaar 100 miljoen ton graan méér oogsten dan vorig jaar om het stijgende verbruik bij te houden. Er is nog eens 50 miljoen ton extra nodig om te zorgen dat de graanprijzen dalen.”

Volgens Brown is een productiestijging van 150 miljoen ton twee keer eerder gebeurd in de laatste twintig jaar. Maar hij vindt het onwaarschijnlijk dat de productie dit jaar ook zo’n sprong maakt. ”Het wintergraan in de VS, Rusland en China staat er niet best voor. Bij veel granen wordt in de Westerse landen al jaren geen productiestijging per hectare meer gerealiseerd. Het ziet er naar uit dat voedsel ook dit jaar duurder wordt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.