Akkerbouw

Achtergrond

Akkerbouwer bewerkt land met eigen systeem

Kamperland - Biologisch akkerbouwer Kees Steendijk bewerkt het land waar hij straks zomertarwe gaat zaaien.

Kamperland - Biologisch akkerbouwer Kees Steendijk bewerkt het land waar hij straks zomertarwe gaat zaaien. De akkerbouwer in het Zeeuwse Kamperland heeft onder de werktuigendrager een eigen ontworpen grondbewerkingswerktuig hangen. “Het is ontworpen door een collega, mijzelf en een machinebouwer. Er zijn er maar een paar van gemaakt. De machine heeft messen en schoffels die de grond en planten, zoals een groenbemester of onkruid, los snijdt. Daar achter zit een verkruimelrol en daar weer achter een grondplaat. Onder de werktuigendrager hangen twee grondbewerkingssets achter elkaar.”
Steendijk ploegt zijn grond niet meer sinds 2009. “Ploegen doodt te veel nuttige bodemorganismen. Daarom pas ik alleen nog niet-kerende grondbewerkingen toe. Alleen het uienland laat ik nog ondiep ploegen. Anders is de grond niet rul genoeg en dat gaat ten koste van de opbrengst. Uien wortelen ondiep.”
Ook vormt zich door het ploegen een zool op 20 centimeter diepte. Steendijk: “De ploegzool verdwijnt langzaam. Maar ik kan nu al effect merken. Vorig najaar hebben we nauwelijks last gehad van wateroverlast. In droge periodes is de capillaire opstijging van het bodemvocht beter. Dat wordt niet meer verstoord door de ploegzool.”
Steendijk voert praktisch alle werkzaamheden uit met de werktuigdrager. “Zoals de grondbewerkingen, het zaaien, schoffelen en bemesten. We hanteren een systeem van rijpaden op 4,2 meter breedte. Dat is mogelijk door gebruik te maken van een GPS-systeem.”


Foto Ruben Meijerink

Minamisanriku - Het huis van Ichihiro Tsuda in de Noord-Japanse plaats Minamisanriku is totaal vernietigd door een tsunami. De handelaar in landbouwbenodigdheden huilt omdat familie en vrienden door de tsunami zijn gedood en onder de hopen puin begraven zijn.
Vorige week vrijdag (11 maart) schudde een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter Japan door elkaar. Een vloedgolf met toppen van 10 meter volgden. Meer dan 15.000 mensen zijn dood of vermist sinds de ramp toesloeg. Hele dorpen zijn weggevaagd.
Leden van de Japanse zelfverdedigingskrachten zoeken in het Noordoosten nog naar overlevenden. Ze brengen met helikopters en vrachtauto’s voedsel, zoet water, medicijnen en brandstof en bergen de doden.
Het Noordoosten van Japan, bekend als de Tohoku-regio, gold als het belangrijkste agrarische productiegebied van Japan. Volgens overheidsstatistieken was de regio vorig jaar goed voor 26 procent van het totale landbouwareaal. Door het zoute water is een groot deel van het land mogelijk jaren onklaar gemaakt.
Japan is vaker getroffen door tsunami. Het woord is Japans en wordt geschreven met de karakters voor “haven” en “golf”.


Foto: EPA/Asahi Shimbun

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.