Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt in greep vroeg voorjaar

De termijnhandel in fritesgeschikte aardappelen was vorige week donderdag hectisch, met 740 transacties voor het aprilcontract en 115 voor het junicontract. De prijs voor april kreeg een flinke tik en kwam bijna €4 lager uit dan op 17 maart. In januari liep de prijs op de fysieke markt ver achter op de termijnprijs, nu is het omgekeerde het geval.

De EPP-index ofwel de cash settlementprijs (weergave van het prijsniveau in Noordwest-Europa) zakte maar licht en is al weken redelijk stabiel. Hij kwam bijna €2 boven de afrekenprijs van het termijncontract april uit. Met nog ruim vijf weken te gaan besloten veel kopers daarom uit te stappen en verlies te nemen, bang dat de termijnprijs verder zakt. De oorzaak: mooi weer vanaf medio maart, een vroeg voorjaar, beïnvloedt de kijk op het eind van het bewaarseizoen.

De handel is een periode rustig geweest. Iets afremmende export in januari gaf de fritesmarkt even wat meer lucht. Daar hielden verwerkers zich ook nog eens op de vlakte en putten uit contractleveranties en niet te vergeten meeleveringen van extra productie. Dat zette druk op de fritesnoteringen, die dan ook zijn teruggevallen. Feit blijft echter dat er ten opzichte van 2009 5 % minder geoogst is en dat de voorraden al flink zijn aangesproken. De industrie heeft in januari en februari recordhoeveelheden opgesoupeerd. De export loopt weer als een trein, nu transport naar de Russische markt met zijn enorme vraag geen problemen meer kent. Dat maakt nieuwsgierig naar de nieuwe voorraadpeiling half april van telersvereniging VTA.

Prognose Prijs stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.