Akkerbouw

Achtergrond

Suikerprijs snel gedaald na optimistische oogstprognoses

De suikerprijs is in korte tijd sterk gedaald. Op 2 februari noteerde de termijnmarkt in Londen nog $844,50 per ton witsuiker voor het eerstaflopende termijncontract. Dat was de hoogste prijs die ooit voor suiker is betaald in Londen.

Afgelopen vrijdag belandde de suikernotering op $720,60, de laagste notering sinds eind november voor het eerst aflopende contract. In ruim twee weken is de prijs bijna 15 procent gedaald. Gisteren en vandaag steeg de suikernotering weer iets. Ondanks de forse daling ligt de suikerprijs nog altijd 54 procent hoger dan half februari vorig jaar.

De suikerprijs wordt sterk beïnvloed door de marktsituatie. Begin februari dreigde voor het derde achtereenvolgende jaar een tekort te ontstaan op de wereldsuikermarkt. In seizoen 2008/2009 was het wereldwijde verbruik 10,5 miljoen ton hoger dan de productie van 150,6 miljoen ton. Vorig seizoen bedroeg het tekort 3,8 miljoen ton.

De International Sugar Organisation (ISO) ging begin november nog uit van een overschot van 1,3 miljoen ton voor dit seizoen. Maar daarna verschenen tegenvallende productiecijfers uit India en Brazilië, de twee grootste suikerproducenten ter wereld. Ook Rusland, Pakistan, Zuid-Afrika en de EU produceerden minder suiker. Een deel van het suikerriet in de Australische deelstaat Queensland ging begin dit jaar verloren door overstromingen. Toen begin februari ook nog bleek dat de EU voor het eerst in de geschiedenis te maken gaat krijgen met een suikertekort, was de recordprijs snel bereikt op 2 februari.

Maar sindsdien is de druk wat van de markt. India produceert meer suiker dan verwacht. De brancheorganisatie National Federation of Cooperative Sugar Factories verwacht dat volgend seizoen 2011/2012 de productie met 5 procent stijgt naar 25 miljoen ton suiker omdat de riettelers willen profiteren van de hoge suikerprijzen. India verbruikt ongeveer 23 miljoen ton. Daarmee zou India voor het eerst in drie jaar weer een suikeroverschot hebben. De Indiase suikerindustrie heeft de overheid al gevraagd het exportverbod op suiker op te heffen, dat was ingesteld om een tekort op de binnenlandse markt te voorkomen.

Ook Brazilië gaat meer suiker produceren. Het Amerikaanse analysebureau Lanworth gaat uit van een Braziliaanse productie van 35,2 miljoen ton suiker in seizoen 2011/2012. Dat is 5,1 procent meer dan dit seizoen is geproduceerd.

Deze berichten hebben de suikerprijzen op de wereldmarkt, in ieder geval tijdelijk, onder druk gezet. De Europese bietentelers profiteren van een hoge suikerprijs op de wereldmarkt. De Europese suikerindustrie mag jaarlijks 650.000 ton suiker exporteren. Dat levert meer op bij een hoge prijs. Bovendien moet de EU ongeveer 3,2 miljoen ton suiker importeren om aan de vraag van de voedingsmiddelensector te voldoen. Bij een hoge wereldmarktprijs wordt minder naar de EU geëxporteerd, waardoor de suikerprijs in de EU stijgt.

Voor de Nederlandse telers vertaalt zich dit in een hogere ledentoeslag op de bietenprijs, omdat Suiker Unie meer winst kan maken. De ledentoeslag over de oogst van vorig jaar bedroeg €11,75 per ton quotumbieten. Dat is €2,75 meer dan de ledentoeslag over de oogst van 2009. Daarmee compenseerde Suiker Unie de lagere suikergehaltes en winbaarheid van oogst 2010.

Of registreer je om te kunnen reageren.