Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

'Soja- en graanprijs blijft voorlopig hoog'

Politici willen minder speculatie. Analist Arie van Dijk van adviesbureau Stigevo in Giessen stelt dat de onbalans tussen vraag en aanbod de voedselprijzen meer opdrijft. “Daardoor blijven beleggers actief op de termijnmarkt.”

Politici willen speculatie op de voedselmarkten beperken vanwege de prijsstijgingen. Drijft speculatie de prijzen omhoog?
”Ja, maar de belangrijkste oorzaak is dat de productie en de vraag niet in evenwicht zijn. De VS oogstte vorig jaar 316 miljoen ton mais. Daarvan wordt 128 miljoen ton verwerkt tot bio-ethanol. Noord-Afrika koopt heel veel tarwe om de onlusten te bezweren. En de EU heeft straks bijna geen graanvoorraad meer. China legt juist grote voorraden aan. Landen als Rusland, Oekraïne en Canada hebben minder graan geoogst dan in andere jaren.”

Hoe groot is het effect van speculatie op de prijsvorming?
”De zogenoemde indexfondsen hebben grote posities ingenomen op de termijnmarkten. De netto-longpositie op de termijnmarkten in de Verenigde Staten is zo’n 94 miljoen ton mais. Daarvan ligt 52 miljoen ton bij de beleggers. Bij tarwe is dat 28 miljoen ton en bij sojabonen 24 miljoen ton. Het exacte effect op de prijs is niet te meten, maar dergelijke grote posities hebben wel degelijk invloed op de prijs.”

Maar die beleggers bouwen hun posities ooit weer af. Dan is het netto-effect op de lange termijn toch nul?
”Ik verwacht dat beleggers hun posities op de agrarische termijnmarkten lang vasthouden. Als ze hun eerst aflopende contracten verkopen en hun winst nemen, kopen ze direct nieuwe termijncontracten. Ze verwachten goede prijzen in het volgende seizoen 2011/2012. De voorraden krimpen en de vraag stijgt. Er is een tekort aan mais, soja en koolzaad. Dat is voorlopig niet weggewerkt en er is veel nodig om de voorraden aan te vullen. Voor de institutionele beleggers vormen de goederentermijnmarkten een mooie spaarpot.”

Waarom zijn ze zo actief op de goederenmarkten?
”Tot 2006 waren ze dat veel minder. Maar door de lage rentestand zoeken ze andere markten waar ze meer verdienen.”

Wat gebeurt er als ooit veel meer graan en soja wordt geoogst dan er vraag is?
”Dan bouwen de beleggers hun posities snel af. Dan dalen de graan- en sojaprijzen ook heel snel. Dat gebeurde ook in de zomer van 2008, maar dat effect werd versterkt door de financiële en de economische crises. Beleggers hadden toen ineens veel geld nodig. Nu is de situatie anders. Als er geen nieuwe financiële crisis uitbreekt, verwacht ik dat de beleggers nog lange tijd hun posities vasthouden op de agrarische termijnmarkten. Dat houdt de graan- en sojaprijzen voorlopig hoog. Het effect van vraag en aanbod is groter. Maar de activiteit van beleggers op de termijnmarkten draagt zeker bij aan de prijsstijgingen.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Toeschouwer

    De grootste oorzaak van de sterk gestegen graanprijzen is de politied zelf. Kijk naar het export verbod van Rusland, het export quotum van Oekraine. De recente paniek aankopen van tarwe door de president (dictators) van Egypte, Algerie, Tunesie en andere Arabische landen, om hun eigen hagje te redden. Waarom kochten ze afgelopen juni niet, toen de tarweprijs belachelijk laag was. En ook de veel te snelle uitbreiding van de sterk gesubsidieerde ethanol uit mais in de VS, dit jaar al 40% van de mais in de VS!!!. Gevolg de speculanten kunnen nu hun gang gaan in een door de politiek ontregelde markt. Zonder de invloed van de politiek op de prijzen kunnen speculanten ook bontgenoten van de boeren zijn. Door te zorgen voor hogere opbrengstprijzen voor de boeren. En hierdoor als tegengewicht tegen verwerkers en grootwinkelbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.