Akkerbouw

Achtergrond

Prijspeil aardappelen verlaagd

De prijzen voor fritesgeschikt liepen deze week een verlaging op, vanwege verminderde vraag. De verwerker maakt gebruik van contractleveranties en vult die aan met de in de afgelopen weken ingeslagen voorraad.

Daardoor zakte ook voor de exportprijs het niveau. Er is minder druk op de markt als geheel, dus zijn de aardappelen gemakkelijker te krijgen. De voor marktsentiment gevoelige termijnmarkt is het hoge niveau voor het aprilcontract nu echt kwijt. Via veel transacties (gisteren bijna 500) zakte de termijnprijs naar het peil van medio december (27 euro), toen gestage prijsverhoging inzette. Het aanbod van verliesnemers, mogelijk bevreesd voor verdere terugval was groot. Zowel kopers als verkopers bouwden positie af. Vandaag zakte het niveau door naar beneden €25.

Gisterenmiddag kwam de nieuwe cash settlement prijs 40 eurocent lager uit op € 26,10. Dit vooral vanwege verlaagd prijsniveau van fritesgeschikt in Nederland en Duitsland. De beurs in Emmeloord noteerde voor de frites € 24,00-29,00 (-0,50) en voor export € 25,00-29,00 (-0,50). Telersvereniging VTA gaf vanmorgen € 1,50 verlaging voor fritesgeschikt aan en min € 1,00 voor export.
Prognose: prijs stabiliseert

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.