Akkerbouw

Achtergrond

Goed prijsniveau past bij groei uienareaal

Een hoge productie van matige kwaliteit past bij een hoge prijs, bewijst dit uienseizoen. Geheel tegen verwachting en logica in. De vrije handel blijft verrassen.

Nederland kende in het seizoen 2010/2011 het grootste uienareaal ooit, maar telers kampten met weersextremen en een lang oogstseizoen. Gevolg is een matige kwaliteit uien. De stemming in de markt en bijbehorende prijs is echter het hele seizoen al goed. Telers zijn bijzonder zelfverzekerd over hun product. Intussen liep de export mooi door. Geen vuiltje aan de lucht? Nee, dat is zeker niet waar. In het Zuidwesten is de oogst op 450 hectare op het land blijven liggen, dat is voor de betrokkenen dramatisch.

Intussen leidt de matige kwaliteit tot problemen. Exporteurs krijgen veel klachten of moeten zelfs weer uien terugnemen en dat kost geld. Rond de jaarwisseling is de export hierdoor flink teruggelopen. De politieke problemen in Afrikaanse landen zijn hier ongetwijfeld ook debet aan.

Nu is de periode aangebroken dat Afrika jaarlijks terugloopt in afname van Nederlandse uien. Het wordt dus even spannend, hoewel op lange termijn zeker weer een opleving wordt verwacht. Die uien komen dus wel weg dit seizoen. En ook voor de toekomst zijn de voorspellingen optimistisch. Komend seizoen neemt het areaal opnieuw toe.

Angst voor overvloed is volgens kenners geheel onterecht. De Nederlandse uiensector heeft meerdere ijzers in het vuur. In de eerste plaats haar eigen kracht om kwaliteitsuien te telen, verwerken, verkopen en transporteren over de hele wereld. De keten is sterk genoeg om alle schakels van de uienoogst te laten profiteren. Nog belangrijker is de toenemende wereldwijde vraag. Hierdoor kan areaalgroei goed samengaan met hoge prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.