Akkerbouw

Achtergrond

Farm Frites draait weer in Egypte

De Egyptische productielocatie van Farm Frites lag meer dan een week stil. Volgens directeur Danny Dresselaerts was de situatie moeilijk, maar komt de lokale economie nu weer op gang.

Farm Frites is nog altijd een familiebedrijf, maar ook een multinational. In 1971 startte akkerbouwer Gerrit de Bruijne met de productie van frites in Oudenhoorn (Z.-H.). Inmiddels verwerkt Farm Frites jaarlijks 1,3 miljoen ton aardappelen tot 750.000 ton eindproduct wereldwijd. Farm Frites is qua grootte nummer vier van Europa en de nummer vijf ter wereld. Het heeft zes productielocaties. Naast de vestiging in Oudenhoorn zijn er twee fabrieken in België, één in Polen, één in Egypte en één in Argentinië. Inmiddels heeft zoon Piet de Bruijne het bedrijf overgenomen van vader Gerrit. Danny Dresselaerts is algemeen directeur en belast met de dagelijkse leiding. Een kort interview.

Het is politiek erg onrustig in Egypte. Heeft dat gevolgen voor jullie aardappelverwerkende fabriek daar?
“Onze fabriek in de buurt van Caïro produceert meer dan 100.000 ton frites waarvan twee derde bestemd is voor de export in het Midden-Oosten zelf. De situatie in Egypte is even bijzonder moeilijk en onzeker geweest. Onze fabriek heeft begin februari meer dan een week stilgelegen, maar is nu gelukkig weer operationeel. Klanten in de regio hebben geen gevolgen ondervonden van deze stilstand. We hebben vanuit onze vestigingen Polen, Argentinië en Nederland 'bijgesprongen' en onze klanten van hieruit beleverd. Er heerst in Egypte uiteraard nog een bepaalde onzekerheid, maar we volgen de situatie zeer nauwlettend. Het lijkt erop dat de lokale economie weer op gang aan het komen is."

Farm Frites presenteert zich als familiebedrijf met boerenroots. Is daar nog wat van over?
,,Meer dan ooit tevoren. We zijn flink gegroeid, en daar past enige verzakelijking bij. Gerrit de Bruijne begon in Nederland een fabriek met boerderij, maar in Polen, Egypte en Argentinië runt Farm Frites nu nog steeds eigen boerderijen om de grondstofvoorziening daar veilig te stellen. Dat zijn groeimarkten, dus moeten we ook daar met een productiefaciliteit aanwezig zijn. De infrastructuur is er echter nog niet zodanig goed dat we voor de grondstofvoorziening kunnen vertrouwen op externe partijen. Zo hebben we onlangs in Mendoza in Argentinië nog 9.000 hectare grond aangekocht. Op onze boerderij in Egypte bewerken we zelf meer dan 5000 hectare aardappelen en pootgoed. Daarnaast worden er ook gerst en erwten geteeld. Dit doen we in het westen van Egypte. Het voordeel van zelf verantwoordelijk zijn voor de aardappelteelt is dat Farm Frites daar alles in eigen hand heeft, de teelt, de opslag van aardappelen en de opslag van het eindproduct. Nadeel is dat het risico ook voor ons is. Het is echter gebleken dat zodra de fabrieken goed draaien, de omgeving vanzelf volgt. In 1994 teelden we in Polen 100 procent van onze aanvoer zelf, nu nog maar 25 procent. We kunnen steeds meer contracten onderbrengen bij Poolse boeren. Zoals je kunt merken, agronomie zit nog steeds in de ziel van ons bedrijf. Die boerenroots zullen we nooit verloochenen”


Lees een uitgebreid interview met algemeen directeur Danny Dresselaerts in Boerderij nr. 21 van 22 februari.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.