Akkerbouw

Achtergrond

'Biologische uien te duur om op bonnefooi te telen'

Alles zelf doen, dat is de filosofie van biologisch akkerbouwer Kees Timmers voor een goed rendement in de biologische uienteelt. ”Die extra schijven in de uienketen kosten ons geld.”

Flexibel zijn is in de uienhandel van groot belang, benadrukt biologisch uienteler Kees Timmers, die ook opslag en afzet verzorgt voor collega’s. De Friese uienteler vertelde over zijn afzetstrategie op de goedbezochte themadag uien van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland in De Meerpaal in Dronten.

Daarnaast zijn er meer factoren die een producent zelf kan beïnvloeden. ”Logisch zijn een goede opbrengst en kwaliteit. Daarnaast is een goede bewaring erg belangrijk. Bij ons gaan de deuren in april pas open, we gokken op de late markt. Bovendien wordt het afzetseizoen in het buitenland steeds korter.”

Timmers werkt al jarenlang met dezelfde klanten, veelal in Engeland en Duitsland. Het kortere afzetseizoen en het feit dat Nederland vooral gatenvuller is in het buitenland, maakt dat Timmer gematigd optimistisch is over de toekomst. Daarom doen telers er verstandig aan zich in te dekken. Als allerbelangrijkste factor voor succes noemt hij daarom geregelde afzet. ”Ga niet op de bonnefooi telen, daar is de biologische uienteelt te duur voor.”

Aan contracten doet Timmers niet. ”Zo ben ik niet opgevoed.” Wel maakt de uienteler afspraken met klanten over de te leveren tonnen. Prijzen worden op het leveringsmoment overeengekomen, meestal probleemloos.

Dankzij de ethyleenbewaring blijven zijn uien lang goed. Door het moeilijke groeiseizoen zijn veel partijen echter op het veld hun kiemrust al verloren, zegt Timmers. Dit is ook in het gangbare segment een probleem. ”Behalve dat ik biologisch teel, doe ik niet zoveel anders dan jullie”, spreekt hij de zaal, vooral gangbare uientelers, toe.

Timmers merkt dat er meer tolerantie is op het gebied van schot en kleur. ”Dat moet ook wel, anders was er een tekort aan uien.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.