Akkerbouw

Achtergrond 277 x bekeken 3 reacties

Beperkt aanbod vrije aardappelen, toch prijsdruk

Uit meerdere peilingen, metingen en enquêtes in binnen- en buitenland blijkt dat de beschikbaarheid van fritesgeschikte aardappelen een stuk minder moet zijn dan vorig seizoen. De oogst was om te beginnen kleiner, maar er is ook meer dan gebruikelijk af land geleverd vanwege opslagproblemen. Voeg daarbij nog een behoorlijk percentage tarra, op het moment ook in de bewaring, en de conclusie is dat er naast de contractleveranties bijgekocht moet worden door de verwerkers. Dat doen ze nog even niet. In België speelt wat dat betreft mee dat er dit seizoen meer op contract is ingekocht. In de laatste weken verwijdert het Belgische prijsniveau zich dan ook weer van de gemiddelden in Nederland. Morgen blijkt uit de nieuwe gegevens die de basis vormen voor de aardappel-prijsindex van de Frankfurter termijnmarkt Eurex hoeveel dat is.
De stagnerende export van aardappelen naar Rusland, het gevolg van barre weersomstandigheden, joeg de afgelopen anderhalve maand de exportnoteringen dusdanig op dat de fritesmarkt werd meegetrokken. Die invloed is weggevallen. Het hierdoor vergrote aanbod op de totale aardappelmarkt scheelt ook voor de kopers van fritesgeschikt euro's. De notering van telersbeurs Goes ging gisteren dan ook € 1,75 onderuit (overigens was de bandbreedte €2-25,50 een veeg teken wat betreft de kwaliteit van het moment). Goes'exportprijs zakte € 1, evenals de Bintje tafelaardappelnotering van Middenmeer vandaag.

Prognose: prijsdaling

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fan

  heb fontane aardappelen in schuur maar die zijn voor week 13(op contract) wat denk je dat halen ze niet ze worden van de week geladen omdat ze gwoon weg OP ZIJN!! heb ook vrije maar die konden ze ook gebruiken!

 • no-profile-image

  ja zeker

  bij mij precies hetzelfde verhaal . ze zijn aardappels aan het sprokkelen

 • no-profile-image

  teun jasper

  nou als de nood dan zo hoog is ik heb nog een mooie partij vrije bintjes te koop voor de hoogste bieder laat maar komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.