Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelmarkt rustig gestemd

De termijnmarkt, beursnoteringen en de directe handel in industrieaardappelen zijn weliswaar zwakker geworden, het fundament onder de markt nog zeker aanwezig. Er zijn al veel partijen geleverd uit de bewaring en de export naar Oost-Europa lopen met minieme prijswijzigingen gewoon door. Ook Oosteuropese fabrikanten van chips en frites kopen bij. Ze proberen zich te verzekeren van voorraad voor de periode april tot en met juni.
Voor tafelaardappelen geldt dat er importen van vroege Egyptische aardappelen beginnen te drukken op de markt. Dit heeft ook invloed op de exportmarkt, er komen meer kilo’s beschikbaar.
Er is ruim aanbod, doordat slechte partijen uit de bewaring op de markt komen. Verder zijn er boeren die de prijzen hebben zien zakken en vrezen de boot te missen. De verwerkende industrie vraagt weinig voor de korte termijn. De fritesindustrie draait wel op vol vermogen, maar vooral met eerder aangekochte volumes en contractleveranties.
De PCA/Fiwap notering van vanmiddag gaf een brede range te zien, deze varieerde van € 22 tot € 27,50. Dat is gemiddeld € 1,90 minder dan vorige week. Er heerst in België een rustige marktstemming met zeer weinig transacties. De hoogste prijzen gelden de topkwaliteit voor export en schilbedrijven.

Prognose: prijs onder druk

Of registreer je om te kunnen reageren.