Akkerbouw

Achtergrond

Veel uitval van aardappelen

De aardappeloogst 2011 van de vijf belangrijke aardappelproducerende landen in Noordwest-Europa is de grootste geworden van de afgelopen tien jaar: 26,6 miljoen ton, dat is 11,4 procent meer dan vorig jaar. Dat meldt de federatie van aardappeltelersorganisaties in dit gebied, de NEPG (Northwestern European Potato Growers).
De toename betreft hogere opbrengsten per hectare, het areaal is slechts beperkt toegenomen. De prijzen staan onder druk omdat telers aardappelen (moeten) verkopen die minder geschikt zijn voor opslag. NEPG verwacht niettemin groeiende vraag naar kwalitatief goede aardappelen gedurende het hele seizoen, omdat de beschikbaarheid beduidend geringer is. Bij verwerkers wordt veel afgekeurd.
Vooral België rapporteert aanzienlijke kwaliteitsproblemen. Tienduizenden tonnen moesten eerder geruimd worden dan voorzien, of zijn afgezet als veevoer. Ook de bakkwaliteit is niet optimaal. Er zijn vergelijkbare opslagproblemen gesignaleerd in Noord-Frankrijk en Zuidwest-Nederland. Elders is de opslag mees­tal onder controle.
Het huidige lage prijsniveau komt door overaanbod van telers die de winter niet willen afwachten. De NEPG ziet echter kansen: seizoen 2011-’12 zou wel eens een volle maand langer kunnen duren gezien de vroege start. Ook is er grote activiteit bij de verwerkende industrie, met vooral een goede vraag van buiten de EU naar gereed product. Het termijncontract aardappelen voor levering april 2012 kruipt geleidelijk omhoog.

Prognose: Prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.