Akkerbouw

Achtergrond

Situatie op aardappelmarkt blijft stabiel

De Belgische Bintje-notering van PCA kwam dinsdagmiddag uit op ongewijzigd € 1,89 tot € 2,50 per 100 kilo exclusief BTW. Voor echt goede partijen wordt wel € 3,50 betaald, maar dat is dan doorgaans bestemd voor schilbedrijven of Nederlandse export. Ook voor leveringen later is het prijsniveau beter. Overtonnen Asterix, Fontane en Innovator gaan van de hand voor een prijs van € 2,50 tot € 5,00 meldt PCA. Dat zijn partijen die doorgaans naar de Nederlandse verwerkende industrie gaan. Bewaarproblemen leiden tot vervroegde afname van gecontracteerde hoeveelheden Fontane. Dat beperkt de vraag naar Bintjes. Verder meldt PCA zeer beperkte export van aardappelen.
De telersprijzen van de beurs Goes gingen met gemiddeld € 0,50 omhoog. Voor frites is € 3,00 tot € 5,00 genoteerd, export van € 3,75 tot € 5,00. De stemming is veranderd van flauw in rustig.
De prijzen in de effectieve markt zijn nog steeds een stuk lager dan op de termijnmarkt. Daar is de prijs van het aprilcontract erg standvastig de laatste week, met een bandbreedte van € 7,50 tot € 7,60. Er is echter weinig verkoopbelangstelling. Het aantal transacties is minimaal. Het lijkt erop dat de eigenaar van vrije aardappelen even afwacht wat de huidige bewaarproblemen voor hem kunnen opleveren.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.