Akkerbouw

Achtergrond

Dalende tendens graanmarkt

De wereldmarkt voor granen is in een neergaande tendens na berichten over meevallende oogsten in Canada, Australië en Argentinië. Ze hebben geleid tot dalende prijsnoteringen op de wereldmarkt, meldt het Productschap Akkerbouw.
De dominante aanwezigheid van de producenten uit het Zwarte Zeegebied loopt wat averij op. Dit is het gevolg van zorgen over de ontwikkeling van de wintergraanoogst. Rusland en Oekraïne hebben problemen met droogte. Oekraïne geeft een bijgestelde prognose van de graanuitvoer lopend boekjaar: van 27 miljoen ton naar 23 à 24 miljoen ton. Het is de vraag of dat reëel zal blijken, want er wordt geen graan opgekocht van overheidswege en er is uitsluitend een exportbelemmering voor gerst.

Prognose: Prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.