Akkerbouw

Achtergrond

Waarde vrije fritesaardappel richting veevoer

De markt voor aardappelen is in mineur. Dat geldt althans vooral voor de vrije handel in fritesgeschikte soorten. De voor dit segment interessante Belgische Bintje-noteringen van PCA/Fiwap en Belgapom bleven vorige week op een laag niveau staan. PCA/Fiwap hield de prijs nog ongewijzigd, Belgapom verlaagde zelfs met een halve euro naar € 2,00 per 100 kilo. Dit brengt de telersprijzen gevaarlijk dicht in de buurt van de tarieven die gehanteerd worden voor voeraardappelen. Voor veel telers zal het een oplossing zijn waar ze nog vlot van gebruik moeten maken, omdat ze kampen met bewaarproblemen.
In Nederland blijven fritesnoteringen wat hangen op €3,00 tot €4,00. Dat is een prijs waarvoor de eigenaar van ingeschuurde goede kwaliteit aardappelen ze rustig laat liggen. De prijzen zijn dan ook vooral gezet door naast contractleverantie meegeleverde partijen. Het ontbreken van echte transacties is voor telersvereniging VTA reden om evenals de voorgaande week geen notering uit te brengen. Vrijdag aanstaande kan dat wel het geval zijn, de export van aardappelen groeit licht.
Op de termijnmarkt is weinig activiteit. De prijs voor het aprilcontract zweeft rond €7,00. De op 3 november voor het eerst vastgestelde cash-settlementprijs à €3,40 (dankzij het vroege groeiseizoen een week eerder dan gebruikelijk) tekent het lage niveau in de dagmarkt.

Prognose Stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.