Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Uienprijs gevaarlijk dicht bij nulpunt

De uienexport ligt nog onder het niveau van vorig jaar. Wat er kan worden uitgevoerd is hoofdzakelijk bedoeld voor verre bestemmingen. Binnen Europa neemt alleen Engeland nog wel wat af, hoofdzakelijk vanwege vraag naar de beste kwaliteiten. Het grootste deel van Europa is voldoende zelfvoorzienend. De al genoemde kwaliteit is wisselend in bijvoorbeeld Polen, maar is elders, zoals in Frankrijk en Duitsland, gewoon goed. In kwalitatief opzicht kan Nederland het dit seizoen alleen gaan winnen van deze eigen productie als er een erg strenge winter komt. Dan komt ook de export naar Rusland meer in beeld, die normaal gesproken pas in het voorjaar aantrekt. Ook Oekraïne zal die markt overigens willen en kunnen bedienen.
Op verre export is er nu niet veel concurrentie van levering uit andere productiegebieden, dit is echter seizoensmatig. Onduidelijk is vooralsnog hoe de aanvoer zal zijn vanuit India, maar eerste geluiden geven aan dat er problemen zijn, opgetreden al in de zaaiperiode.
Voorlopig blijft de baalprijs onder druk staan. De vraag is of en hoe lang de telers hun uien vrijblijvend willen blijven afgeven. Vandaag zullen ze goede uien niet willen wegdoen voor minus een halve euro of nul, een doordraaiprijs. Terecht is dat een idioot niveau voor goede uien. Maar als straks het volume uienexport wegvalt dat er nu nog is wordt de situatie nijpender en komt die situatie wel in beeld. Afrika blijft niet zo heel lang meer aan de markt en op verre exportgebieden in Azië kan Nieuw-Zeeland het ons nog lastig gaan maken.

Prognose prijsdruk

Laatste reacties

  • no-profile-image

    bar

    weggeven moest verboden worden! Werkt marktverstorend.

  • no-profile-image

    Uienteler

    Vrije markt werkt niet bij voeding; ik kan m'n uien onderploegen, terwijl ze bij supermarkten voor € 0.49 tot € 0,79/kg in het schap liggen. Ik kan nu GEEN € 0,01/kg krijgen! Dus prijs gaat 50 tot 80 x over-de-kop. Schande, REVOLUTIE !!!

Of registreer je om te kunnen reageren.