Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Uienmarkt zonder echte handel

Er zijn amper transacties in de uienhandel. De telersnoteringen zijn wel uitgebracht, op een blijvend laag prijsniveau. Voor de boer is het nu een kwestie van opruimen, de sorteerder wil aan het werk te blijven en legt daar geld op toe. De partijen die bij boeren worden gehaald brengen € 0,50 tot € 1,00 per 100 kilo op. En dan moeten het ook nog eens uien van goede kwaliteit zijn. De sorteerders kunnen zich bij de huidige lage baalprijs (maximaal € 5,00) geen schadeclaims veroorloven. Ze hebben er veel werk aan om kwaliteit te garanderen. Er valt behoorlijk wat tarra af, te wijten aan de langdurig natte periode voor het rooien mogelijk werd. Ook in het buitenland gaan bewaarproblemen spelen. De export blijft achter in vergelijking met beide vorige seizoenen. Tot en met oktober is in volume achterstand opgelopen van twee weken.

Prognose: stabiel

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Huib Rijk

    Vraagje: de sorteerbedrijven ontvangen €5 per baal. Hoeveel is een baal? 25 of 50 kg of is het omgerekend naar € per 100 kg? Dat laatste zou betekenen dat afnemers 5 eurocent per kg gesorteerde uien mogen betalen.

  • no-profile-image

    Lei Breukers

    De achterblijvende export heeft volgens mij ook te maken met het kapot maken van onze eigen afzet/export-landen door de slechte kwaliteit en torenhoge prijzen van afgelopen seizoen. Afnemers kijken daardoor mischien eerst wat een ander te bieden heeft voordat ze naar nederlands produkt kijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.