Akkerbouw

Achtergrond

Prijshoudende, kalme peenmarkt

Anders dan vorig jaar rond deze tijd is de afgelopen maand het weer gelijkmatig geweest, relatief zacht en redelijk droog. De peentelers hebben ook geen verstorende invloed gehad van strenge (nacht-)vorst, waarvoor ze het vorige seizoen beducht waren. Het loof stond er nog mooi op, ze konden rooien zonder stress.
Bijgevolg is de aanvoer van zowel biopeen als van conventionele peen gelijkmatig gelopen. Er is geen overdadige aanvoer af land gekomen. De laatste percelen peen zijn nu gerooid. Aankopen zijn tot nu toe vooral gedaan door inkopers van koelhuizen. De prijs voor zowel C/D-peen als B-peen is nog weer een euro verhoogd, het prijsniveau af land staat op 13 cent per kg. Vanaf nu wordt de peen geleverd uit de koeling. Voor bio-peen is er in het buitenland nog sporadische levering af land, onder meer uit Denemarken. Die kost circa 28 cent per kg franco Duitsland.
Voor de peen uit bewaring kunnen niet abrupt de volledige kosten voor gekoelde bewaring à 6 cent per kg worden doorberekend. De afnemer zal daar de komende weken wel meer mee geconfronteerd worden. B-peen gaat richting 16 cent per kg, of als het om biologische teelt gaat naar 32 cent. De buitenlandse afnemer in vooral Duitsland is al wel aan de markt, maar het loopt zeker nog geen storm. Er is wel minder peen voorhanden in Duitsland, dat ten opzichte van een normale oogst naar schatting 20 procent minder uit eigen productie heeft. In deze fase van het peenseizoen moet de daadwerkelijke handel nog op gang komen.

Prognose: Stabilisering.

Of registreer je om te kunnen reageren.