Akkerbouw

Achtergrond 1339 x bekeken 1 reactie

'Mijn ploeg staat al te koop'

Denken vanuit de bodem. Dan komt de conclusie om de ploeg te verkopen vanzelf, zo blijkt uit het verhaal van akkerbouwer Wim Stegeman uit Lelystad. Hij heeft zijn eerste volledige seizoen niet-kerende grondbewerking (NKG) achter de rug.

NKG klinkt prachtig, want het bodemleven verbetert door minder te doen. Waarom doet niet iedereen het dan?
”Je moet het durven. Ik merk dat collegaboeren er wel interesse in hebben, maar de stap echt zetten is een ander verhaal. Ploegen is traditie, dat voelt vertrouwd. En ploegen bestaat niet voor niets; het brengt lucht in de grond en werkt tegen onkruid. Ik ben anders gaan denken, vanuit de bodem, vanuit de regenworm die we nodig hebben voor een gezonde bodem. NKG gaat samen met een omschakelingsproces, net als dat naar biologisch.”

Waarom bent u ermee begonnen?
”Ik vroeg mezelf af waarom ik nog ploegde. Ploegen kost een hoop tijd en brandstof. En wordt mijn bodem er beter van? Sinds 2005 boer ik hier met mijn vrouw. Economie is de leidraad. Goede opbrengst en kwaliteit zijn primair. Daarom heeft de bodem al onze aandacht. We zoeken een nieuwe balans waarin wormen beter hun werk kunnen doen.”

Wat levert het u op?
”Naast de besparing op tijd en brandstof zie ik dat het draagvermogen van de grond aanzienlijk is verbeterd. Dat blijkt uit een duidelijk verminderde insporing, zoals na het gebruik van een sleepslang in de aardappelen. Dat is goed te vergelijken met collega’s in de buurt. Ik hoop in de toekomst minder nutriënten nodig te hebben, doordat het bodemleven beter op peil is. Bodemleven zorgt er bijvoorbeeld voor dat fosfaat beschikbaar komt, een belangrijk aspect.”

Tussentijdse conclusie?
”Mijn ploeg staat te koop, zover ben ik er dus al mee. Maar ik heb nog steeds meer vragen dan antwoorden. Het is voor mij ook nog maar het eerste seizoen. Het is pionieren. Daarin is het Praktijknetwerk NKG waardevol. Je ontmoet er mensen die in hetzelfde proces zitten. Ondanks verschillen in de situatie kun je leren van ervaringen en tips. Bijvoorbeeld over welke machines je beter kunt mijden om versmering tegen te gaan. En dat planning belangrijk is. Zo heb ik de bieten bewust in een droge periode gerooid. Daarna heb ik het land gewoeld, met een schijveneg bewerkt en daarna met een kop-eg wintertarwe ingezaaid. Nu ben ik tevreden, maar ik weet pas volgend jaar of ik het goed heb gedaan.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans Brasil

    http://www.nivaa.nl/explorer/pagina/nivap.htm Jullie moeten is met deze meneer Peeten gaan praten, Hij is in Brasil zo ongeveer de hoogste autoriteit op het gebied van de No Till. Iemand die je maar is moet uitnodigen in je praktijknetwerk NKG.

Of registreer je om te kunnen reageren.