Akkerbouw

Achtergrond

Kwaliteit krijgt vat op aardappelmarkt

Transacties in vrije aardappelen voor verwerking zijn er niet veel deze dagen. Wat geboekt wordt zijn vooral contractpartijen die voortijdig afgeleverd worden omdat ze anders problemen opleveren in de bewaring. Er is echter niet steeds genoeg ruimte voor. In België is dit een probleem dat gestaag uitdijt en vooral de voorraden Bintje treft. De Belgische proefcentra voor de aardappelteelt PCA/Fiwap kwam dinsdag 22 november dan ook niet met een echte prijsnotering voor fritesgeschikte aardappelen. Er zijn te weinig transacties geweest om tot echte prijsvorming te komen, men hield het bij indicaties. De oorzaak is het drukkende aanbod van niet bewaarbare aardappelen.
In Nederland krijgen telers die aardappelen te warm hebben ingeschuurd de rekening gepresenteerd. Vooral een ras als Agria is er gevoelig voor gebleken. Dat industrieaardappelen verdwijnen in het voerkanaal heeft al met al niet alleen te maken met op de markt drukkende overschotten, maar nadrukkelijk ook met de kwaliteit. Op de termijnmarkt zakt de prijs voor het aprilcontract niet verder.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.