Akkerbouw

Achtergrond

HS Agri tevreden over eerste zonnebloemoogst

Scharmer – Kor Hoving en zijn collega’s van het Drentse akkerbouw- en loonbedrijf HS Agri hebben gisteren in het Groningse Scharmer 12 hectare zonnebloemen gehakseld. ”Het gaat naar Veendam, waar het product samen met mais en mest wordt vergist tot biogas.”Hoving is redelijk tevreden over de opbrengst, maar houdt nog een slag om de arm. ”Per hectare is er zo’n 30 ton geoogst. Maar over het drogestofgehalte kan ik niets zeggen. Dat moet nog onderzocht worden.”

HS Agri teelde voor het eerst zonnebloemen, als vervolggewas van Parijse wortelen. “We oogstten de wortelen in juli en toen zijn de zonnebloemen gezaaid.” Op de betreffende twee percelen komen in het voorjaar aardappelen.

Foto Koos van der Spek

Grez-en-Bouère – In het Franse Grez-en-Bouère bij Laval worden drie veestapels met in totaal 142 koeien geruimd wegens vervuiling met PCB's.

De bedrijven staan met een tiental collega’s al sinds begin dit jaar onder verscherpt toezicht nadat de vervuiling was ontdekt. De PCB-restanten zijn afkomstig van een bedrijf dat industrieel afval verwerkt. Volgens de plaatselijke autoriteiten is op de drie te ruimen bedrijven de vervuilingsgraad zo hoog dat ze niet op korte termijn hun activiteiten kunnen hervatten.

De boeren in de omgeving hebben er bij die autoriteiten op aangedrongen de vervuiling door de fabriek zo snel mogelijk te stoppen. Een aantal boeren heeft een schaderegeling van het bedrijf geaccepteerd maar anderen hebben besloten liever naar de rechter te stappen.

Foto AFP

Schiphol – Luchtvrachtverwerkers hebben het afgelopen weekeinde te maken gehad met vertragingen door de aanhoudende mist. De vertragingen variëren van enkele uren tot een dag, meldt Van der Put Fresh Cargo, dat veel verse bloemen en groenten per vliegtuig transporteert.

In de meeste gevallen blijft de schade echter beperkt, omdat leveranciers is verzocht hun verswaren langer vast te houden. Blue Sky Cargo, dat ondermeer het transport voor The Greenery verzorgt, zegt weinig hinder te hebben ondervonden. ”We hebben geluk gehad dat onze vluchten wel gewoon doorgingen”, aldus een woordvoerder. Volgens Van der Put zijn de eventuele financiële gevolgen voor rekening van de leveranciers en vervoerders.

Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.