Akkerbouw

Achtergrond

Graanmarkt komt in mineurstemming

Ondanks een verzwakte euro met dus eigenlijk positieve invloed op de graanexport van de EU zijn veel noteringen met enkele euro’s per ton gezakt. Het is in het bijzonder voor mais een gevolg van goedkope invoer vanuit Oekraïne. Uit het hele Zwarte Zeegebied komt overigens goedkoop graan op de markt, een dump die al langer weerslag heeft op het prijsniveau. Andere prijsdrukkende effecten gaan uit van de onzekere economische situatie (vooral termijnprijzen in de VS lijden daaronder) en de doorlopend opwaarts bijgestelde prognoses van de graanopbrengsten dit seizoen, zo ook de jongste prognose van de International Grains Council. Ruimer beschikbaar graan in het verschiet (er is best vraag) maakt kopers afwachtend.

Prognose: Prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.