Akkerbouw

Achtergrond

Gerst wint verder aan belang

Nog steeds is het beeld van de Europese graanmarkten warrig. Het Productschap Akkerbouw meldt dat noteringen voor maaltarwe dalen bij juist stijgende noteringen voor voertarwe, met enkele euro’s per ton. De Franse markt in het bijzonder heeft veel last van tarwe-exporten uit het Zwarte Zeegebied tegen lagere prijzen. Rusland herwint marktaandeel in Noord-Afrika. In de VS staat de tarweprijs onder druk als gevolg van tegenvallende export. Men overweegt er zelfs import van goedkopere voertarwe uit EU, Australië en Brazilië. Zo heel opmerkelijk is het dan ook niet dat tarwe momenteel vaak lager noteert dan gerst en mais.
Bij gerst speelt mee dat het, anders dan tarwe, niet vrij mag worden uitgevoerd uit Oekraïne. Ook is er veel vraag naar gerst in de Arabische regio.

Prognose: Prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.