Akkerbouw

Achtergrond

Breeders Trust pakt illegaal pootgoed aan in Nederland

Breeders Trust laat opnieuw zijn tanden zien. Dit keer in Nederland. In België heeft Breeders Trust de laatste jaren rechtzaken gevoerd om illegaal pootgoed aan te pakken. Een groot aantal boeren die geen licenties betaalden over eigen geteeld pootgoed kregen een forse rekening.

De stevige aanpak leidde in juni dit jaar tot een akkoord tussen Breeders Trust en de Belgische boerenorganisaties over de betaling van kwekersrecht over eigen geteeld pootgoed.

Breeders Trust is een organisatie van acht Europese pootgoedhandelshuizen. Doel is het illegaal gebruik van pootaardappelen op te sporen. De organisatie heeft nu zijn pijlen gericht op Nederland, in eerste instantie op Goeree Overflakkee. Volgens Breeders Trust heeft aardappelgroothandel W.J. Westhoeve & Zonen in het Zuid-Hollandse Ouddorp illegaal pootgoed van het ras Agria doorverkocht.

Directeur Geert Staring van Breeders Trust vindt dat de aardappelhandelaar onverantwoordelijk heeft gehandeld. ”Het is onbegrijpelijk dat juist een op Goeree Overflakkee gevestigde aardappelhandelaar boeren onverantwoorde risico’s laat lopen en de goede naam van Nederland als pootgoedland te kijk zet.”

Staring doelt op de diverse vondsten sinds 2009 van ringrot op Goeree Overflakkee door de voedselautoriteit VWA. De aardappelteelt in de regio loopt grote risico’s door de illegale handel, vindt Staring. ”Het gebruik van gecertificeerd teeltmateriaal is van het grootste belang om de risico’s van besmetting met ringrot in te dammen. Helaas komt deze regio er nu keihard achter wat de gevolgen zijn van het vermeerderen van illegaal pootgoed en wat het betekent om besmet verklaard te worden.”

Directeur Jan Westhoeve van de aardappelhandel bevestigt dat het bedrijf fout zat inzake de pootgoedverkoop, maar vindt wel dat Breeders Trust de zaak opklopt. ”We hebben gecertificeerd Agria-pootgoed gekocht voor eigen consumptieteelt. Een deel van dat gecertificeerde pootgoed hebben we doorverkocht aan derden. Het gaat om minder dan 10 hectare gedurende een periode van twee of drie jaar. We wisten niet dat dat niet mocht. Het is geen opzet, maar we begrijpen dat we nu op de blaren moeten zitten.”

De handelaar ontkent met klem iets te maken te hebben met de ringrotbesmettingen op Goeree Overflakkee. ”We telen en vermeerderen geen rassen waar ringrot in is gevonden.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.