Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Bewaarproblemen drukken sterk op Belgische aardappelprijs

De aardappelnoteringen van de telersbeurs Goes bleven vandaag ongewijzigd ten opzichte van de vorige week, bij een nog steeds flauwe marktstemming: € 3,00 tot € 4,00 voor fritesgeschikt en € 3,50 tot € 4,50 voor export. De Belgische proefcentra voor de aardappelteelt PCA/Fiwap kwamen dinsdag 22 november niet met een echte notering voor fritesgeschikte aardappelen. Er zijn te weinig transacties geweest om tot harde prijsvorming te komen, men hield het bij indicaties. De oorzaak is het drukkende aanbod van niet bewaarbare aardappelen. Verwerkers putten uit contractleveranties en voorraden, aangevuld met probleempartijen (eigenlijk het enige ‘vrije’ aanbod) Partijen met uitstekende bakkwaliteit doen tot € 2,36 per 100 kilo excl. BTW. Voor partijen Bintje, Fontane en Asterix die dringend afzet nodig hebben geldt echter een prijsindicatie van € 1,89 tot € 2,00 per 100 kilo exclusief BTW. Voor partijen met zeer ernstige bewaarproblemen is de indicatie nog lager. Soms is snelle afvoer zelfs ondergeschikt aan de prijs. Volgens PCA wegen in de ergste gevallen de kosten van tansport en wassen niet op tegen de opbrengst. Er gaan dan ook behoorlijke volumes weg als veevoeder of naar de vergisting. De export van aardappelen naar Oost-Europa is minimaal. Dit is het gevolg van aanbod uit Duitsland en Oostenrijk dat goedkoper te krijgen is dankzij de lagere logistieke kosten.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    patatje

    ze moesten ze allemaal vergisten, ze zouden dan wel duurder worden. Winkelprijs diepvriesfriet 1.49€/kg , wij 0.02€/kg, consumentenbedrog!!

  • no-profile-image

    v

    eigenlijk kunnen ze niet snel genoeg rotten, her en der, een situatie zoals najaar 1994 zou gedroomd zijn, maar ach , we zijn 2011. de koeien en de vergister moeten de markt redden, snel aub. te vroeg om te hopen op een zeiknat voorjaar, maar 't moet maar eens.nu nog de euro de dieperik in en klaar is kees!

Of registreer je om te kunnen reageren.