Akkerbouw

Achtergrond

Wormen al 15 jaar een raadsel

Akkerbouwer Edo Veeman uit Biddinghuizen liep dit seizoen weer volop tegen het wormenprobleem aan. Tijd voor actie, vindt Veeman. Hij diende een onderzoeksvoorstel in. "Als je weet waar het probleem vandaan komt, zit je dicht bij de oplossing."

Wormen zijn toch goed voor de grond?
"Dat is waar, maar niet alle soorten. Het soort wormen dat bovenin de grond organische stof opneemt en een verkittende stof uitscheidt, precies daar waar onze producten groeien, kunnen we missen als kiespijn. Je wordt hier flink sikkeneurig van."

Hoelang speelt het probleem al?
"Al wel 15 jaar. In natte zomers als in dit seizoen manifesteren de wormen zich."

Waar loopt u tegenaan?
"De kluiten die de wormen achterlaten, zijn steenhard. In de kluiten zie je de gangetjes waarin ze kropen. Die kluiten kunnen het product beschadigen. Die wormen zitten echt aan de oppervlakte, het krioelt ervan. Ook in de klei die aan het gewas zit geplakt. Niet alleen in aardappelen en uien. Ik ken een collega die suikerbieten met 50 procent tarra heeft geleverd door de wormen. Dat kost geld."

Welke actie heeft u zelf al ondernomen?
"Structuur verbeteren met gips. Ruim 10 ton per hectare op de stoppel, voor de aardappeloogst. Dat hebben we twee jaar geprobeerd. Het bleek niet de oplossing, want er veranderde niets."

Is beregenen geen optie?
"Dat is het enige dat je kunt doen om het product oogstbaar te maken. Maar volgens mij is dat de goden verzoeken. Je wilt je product toch droog binnen krijgen? Dan is het vreemd om voor de oogst te beregenen. Zul je zien dat je daarna zo’n plensbui krijgt dat je helemaal het land niet meer op kan. Dat is op onze zware kleigrond een oprechte bedreiging. Voor mij dus geen optie."

Hoe heeft u de oogst dan binnengekregen?
"Heel langzaam rijden, rond de 1,5 kilometer per uur. Zo hebben we negen dagen gedaan over de oogst van 14,5 hectare aardappelen. Onze capaciteit reduceerde van wel 3,5 tot slechts 1,5 hectare per dag. We waren er dus zeker een keer zo lang mee bezig. En dan heb ik het over dagen van half acht ‘s morgens tot tien uur ‘s avonds. Het warme weer maakte die lange dagen mogelijk en daardoor hebben we zowel de aardappel- als uienoogst goed binnen gekregen. We hebben de wintertarwe zelfs al ingezaaid."

Maar dat is niet de oplossing.
"Het lijkt er nu op dat kale grondbewerking en verschraling wormen het beste bestrijdt. We zijn gewend de grond te vertroetelen, maar organische mest stimuleert de wormen alleen maar. Vanuit de tarwestudieclub zoeken we een methode om wormen te bestrijden met behoud van organische stof. Daarom hebben we een subsidieaanvraag lopen bij het landbouwministerie voor een onderzoek bij DLV Plant en PPO. Als je weet hoe het probleem ontstaat, zit je volgens mij ook dicht bij de oplossing."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.