Akkerbouw

Achtergrond

Seizoen tafelaardappelen begint met erg lage noteringen

Tafelaardappelen starten dit seizoen met erg lage prijzen. Directeur Bram Werkman van pakstation Landjuweel in Oosternieland noemt een aantal oorzaken. ”Er zijn in de EU veel aardappelen geoogst. Bovendien kwamen al vroeg in het seizoen aardappelen beschikbaar. Dat zorgde voor prijsdruk. Ik kan me niet herinneren dat we ooit met dergelijke lage noteringen een seizoen zijn begonnen.”

Vorig jaar startte het seizoen in de verwachting dat er te weinig aardappelen waren, zegt Werkman. ”Dat zorgde voor stemming in de markt. Die ontbreekt nu.”

De beurscommissie in Leeuwarden heeft vrijdag de noteringen voor tafelaardappelen gelijk gehouden. Toch heeft de commissie de marktstemming verbeterd van rustig naar prijshoudend. Werkman: ”Er zijn positieve geluiden. Er is minder aanbod van kleinere rassen. Telers willen niet verkopen tegen deze lage prijzen.”

Aan de afzetkant ziet Werkman dat de vraag naar tafelaardappelen redelijk op peil blijft. ”Er worden gelukkig nog steeds veel aardappelen verwerkt in de foodservice en kant-en-klaar-maaltijden.”

Werkman hoopt op een positieve wending later dit seizoen. ”De VS en Canada oogsten minder aardappelen. Dat verhoogt de kansen voor export vanuit Europa van aardappelproducten. Dat ontlast de consumptiemarkt.”

Daarnaast zijn er zorgen over de bewaarbaarheid van de aardappelen. Werkman: ”Zelfs telers die veel ervaring hebben met het lang bewaren vragen zich af of de aardappelen april halen. Ze zijn kiemlustiger dan voorgaande jaren door het wisselvallige groeiseizoen. Bovendien hebben niet alle telers door het wisselvallige weer op het juiste moment de bespuiting voor de kiemremming kunnen uitvoeren.”

Ook ziet Werkman hier en daar rot in de aardappelen. ”Dat is meer dan vorig seizoen. Dat geeft nu druk op de markt, maar kan later in het seizoen zorgen voor een prijsopleving.”

Werkman hoopt daar op. ”Met hogere prijzen kan iedere schakel in de keten wat verdienen. Nu profiteert alleen de consument. En dat is maar in geringe mate want voedsel vormt maar een heel klein deel van alle uitgaven van een consument.”

Of registreer je om te kunnen reageren.