Akkerbouw

Achtergrond 5 reacties

Oudjes ploegen nog best (1)

De ploegwedstrijden waren één groot feest, met veel oldtimers, demonstraties en shows. Volop lekker eten en drinken, gezellig bijpraten en uiteraard: veel ploegen.

De 20ste september s' avonds was de weersvoorspelling de hele week regenachtig. Oh nee dat niet, al dat werk en de enorme kosten. Sommige vrijwilligers hebben er drie jaar aan gewerkt om de ploegwedstrijd op poten te zetten. Gelukkig blijken onze gebeden verhoord te zijn, of we hebben gewoon onbetrouwbare meteorologen, want dinsdag kwam de zon. s' Avonds en ‘s nachts erna flink regen, wat veel mensen die woensdag weg hield. Maar de rest van de week was het prachtig weer en hebben we ruim 70.000 bezoekers gehad.

Wedstrijdterrein van 400 hectare

Het hele terrein besloeg 400 hectare, of zoals we hier zeggen 1.000 acres, op het terrein van drie boeren waarvan de grootste zo'n dikke 2.000 acres bewerkt en ongeveer 250 koeien melkt.
Er was werkelijk van alles te zien in de tented city. De locale landbouwmechanisatiebedrijven hebben in de meeste gevallen een zeer grote verscheidenheid aan machines en tractoren - sommige van meer dan 400 pk – bij elkaar gebracht.

Allegaartje aan merken

Sinds zo'n 15 jaar doen de merken zelf niet meer mee. Bijvoorbeeld de combines waren er in de verschillende kleuren groen, rood, de twee gelen (hier wordt de Claas als Challenger in het geel verkocht) en de zilverkleurige.
In de eerste drie kleuren waren er ook zelfrijdende hakselaars. Ook was er een 18-rijige maisbek voor een combine te zien. Een maiszaaimachine was de grootste op de show: een 16-rijer. Die zijn hier toch wel bij meerdere bedrijven in gebruik.

Houthakkersshow

Verder was er ook de lumber jack show, oftewel de houthakkersshow. Het was echt spectaculair om te zien wat die jongens konden. Bijvoorbeeld een keep in een boom hakken, daar een plank in steken, er op gaan staan en dit geval de kop er af hakken. Dat was vroeger gebruikelijk in bijvoorbeeld Oregon en British Columbia, waar hele bossen van honderd meter en hoger waren. De ondereinden waren zo enorm dat het onbegonnen werk was. Dus ging men wat hoger op nadat eerst de kop er af gehakt was.

Tent van het dierenrijk

Ik zelf was de hele week aan de gang in de animal kingdom-tent. Daar waren schapen, verschillende rassen melkkoeien, mini-pony's, paarden, varkens, een zeug met een toom biggen, kippen, legkippen en werden eieren gesorteerd.
Mijn taak was het om de (school)kinderen en volwassenen uit te leggen hoe het op een moderne boerderij toegaat. Na twee uur waren de scholen weer weg en kon ik zelf rondkijken. Er waren drie tenten met live muziek, zangers en zangeressen, er was een tent voor de kleintjes van ongeveer 2,5 tot 6 jaar met allerlei spelletjes en een meisje als clown gekleed die bekende liedjes met ze zong.
Voor de vrouwen was er tent met mode en een met handwerk waar mijn vrouw vrijwilliger was. Verder naast de nodige eet- en snoeptentjes waren kleding en schoeisel te koop - maar net niet mijn maat leren laarzen. Ook de locale autodealers waren present.

(wordt vervolgd)

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ed bakker

  even een beetje uitleg bij de fotos de derde is een van de allereerste usa gebouwde Fordsons rond 1916 de 4e foto is een 18 rijige maisbec voor een combine en hier in de buurt verkocht

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed.Nou maken er een heel werk van met die dagen en voor elk wat te doen.Zullen velen hun hart kunnen ophalen als ze de oude trekkers weer eens zien en en de jeugd kan zich vergapen aan het nieuwe grote geweld.
  Groeten

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik vind dat door in het buitenland een Landbouwevenement te bezoeken je wel eens te weten komt hoe de boeren leven en met wat ze bezig zijn. In Argentienie keek ik ook mijn ogen uit wat voor atributen je tegenkomt. Soms zijn Pic ups wel belangrijker dan tractoren

 • no-profile-image

  ed bakker

  Patrick u hebt helemaal gelijk pick up's van $45000 zijn beslist geen uitzondering met al het chroom en volledig leren bekleding ter vergelijking 'n Honda Accord is er vanaf $24000 DE pick up is hier naast werkpaard beslist status symbool

 • no-profile-image

  Patrick

  Ed , moet eerlijk zijn had mij ingehouden mee mijn reactie , maar dat bedoelde ik nou net bv. Hummer is echt geen merk waar de landbouw soms afkeer aan heeft... .
  Ik heb wel het gevoel dat bv in Argentienie de beschermingsmiddelenbranche meer hoogtij viert op beurzen dan materiaal.
  De metershoge borden met reclame langs de weg zijn voor ons eu-pianen ook appart al bestaat dit héél beperkt sinds een jaar of twee ook in Hongarije
  Maar ik zeg altijd zoals ik leerde van een Belgische loonwerker , ... Bij een boer is het altijd demonstratie en expo.
  Zijn bezig nu aan de mais liggen enkel stil (sinds gisterenavond )voor het verlengde weekend Vochtgehalte 15-17% Gisteren aangevat aan een blok van 39 ha die gemakkelijk 9500-10000 kg/ha gaat opbrengen , iedere 1-1.5 uur ongeveer 20 ton in de kar . Ziet er algemeen gezien goed uit mee die mais gelet op de droge stof en de opbrengst de beste verdienste ooit sinds we hier mais telen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.