Akkerbouw

Achtergrond

Koelhuisprijzen in de peenhandel

De handel in peen wijkt af van voorgaande jaren. Weliswaar zijn de noteringen van de telersbeurs Emmeloord gestegen, met €1,75 per 100 kg schalenpeen en B-peen, maar dat is niet te danken aan vlot lopende export. Het zijn de koelhuizen die de kar trekken. Vooral in de IJsselmeerpolders is
geïnvesteerd in extra koelruimte. Deze wordt gevuld. Ook speelt mee dat er geen topoogst bewaarpeen komt. De wortelen zijn korter dan gebruikelijk, als gevolg van een lange periode met veel regen tijdens de groei. Als gevolg daarvan is er ook een bovenmatig percentage ‘ondertarra’, té klein gewas.
Voor de bewaring kan op termijn het natte tweede deel van de groeiperiode opspelen. De mate van kwaliteitsverlies is echter nog maar afwachten. Het rooien van de peen voor bewaring is in feite nog maar net begonnen. Dat geldt zeker voor het noorden van het land.
Waar al wel gerooid is, heeft de invloed van te veel regen zich ook al doen gelden door een flinke derving. Dat geldt vooral voor Duitsland, waar vooral in het Noorden te weinig opbrengst is binnengehaald. Percelen konden worden afgeschreven of waren in het geheel niet begaanbaar. De invloed daarvan is al langere tijd merkbaar in de noteringen voor biologische peen. De vaste stemming die nu in de handel voor gangbare peen wordt gemeld, heeft in het bio-segment onderhand echter plaats gemaakt voor rustig.
In de komende weken zal blijken hoe lang we nog te maken krijgen met de huidige ‘koelhuisprijzen’. Belangrijker voor de echte handel is wat het weer gaat doen.

Prognose prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.