Akkerbouw

Achtergrond

Instabiele graanmarkt in dip

Alle graannoteringen op de wereldmarkt zijn flink gezakt, voornamelijk als gevolg van recente rapportage van het Amerikaanse landbouwministerie USDA over voorraden, in combinatie met de onzekere economische toestand in de wereld. Dat meldt het Productschap Akkerbouw. Men verwacht weliswaar een kleinere wereldgraanoogst dan eerder werd aangenomen, maar ook afnemend verbruik vanwege economische malaise. De export van granen uit de VS loopt aanzienlijk moeizamer dan vorig seizoen, nu uitvoer vanuit Rusland weer is toegestaan.
Uiteraard daalden ook de noteringen op de Europese markten, maar eind vorige week was er weer wat herstel van de noteringen in onder andere Rotterdam, Parijs en Hamburg. Door de zwakke euro van de laatste weken worden relatief veel exportcontracten voor granen
afgesloten.

Prognose: Onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.