Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen tijdelijk onder druk door besluit Oekraïne

De prijzen voor tarwe en mais daalden vrijdag nadat Oekraïne aankondigde de exportheffingen op te schorten. Oekraïne wordt hierdoor een geduchte concurrent voor de EU.

De mais- en tarweprijzen leken vorige week enigszins te herstellen van de dip van de week er voor. Maar toen het parlement van Oekraïne vorige week vrijdag de exportheffingen opschortte, daalden de prijzen voor tarwe en mais. Vooral in de EU, want Oekraïne wordt een stevige concurrent voor de afzet van tarwe in het Midden-Oosten en Afrika. Handelaren vrezen dat Oekraïne veel tarwe en mais gaat verkopen op de wereldmarkt. Dat zet de prijzen onder druk.

Oekraïne stelde vorig jaar vanwege een misoogst door droogte een exportquotering in voor graan. De quota werden in juli dit jaar vervangen door exportheffingen op tarwe, gerst en mais. Voor tarwe gold sinds 1 juli een exportheffing van 9 procent van de waarde met een minimum van 17 euro per ton. De maisheffing bedroeg 12 procent met een minimum van 20 euro. Deze heffingen zijn vrijdag door het parlement verlaagd naar 0 procent. De heffing op gerst blijft 14 procent van de waarde, met een minimum van 23 euro per ton. Deze heffing geldt tot eind dit jaar.

De graansector wil al langer af van de exportheffingen omdat de sector niet kan concurreren op de wereldmarkt. Boeren protesteren al dagen voor het parlementsgebouw in de hoofdstad Kiev. De regering van Oekraïne was verdeeld. Het landbouwministerie wilde de heffingen afschaffen, want het vreesde dat het land maar de helft van de tarwe zou kunnen exporteren van wat mogelijk is. Het ministerie van economische zaken wilde de inkomsten uit de heffingen niet kwijt. De regering maakte vorige week bekend een compromis te willen sluiten.

Het parlement heeft nu besloten de heffing op tarwe en mais te verlagen naar 0 procent. De exportheffing op gerst geldt dan tot eind dit jaar. De president van Oekraïne moet de wet nog wel tekenen.

Analisten verwachten dat Oekraïne nu net als Rusland veel tarwe gaat exporteren. Beide landen hebben veel geoogst. Op 1 juli liep in Rusland het exportverbod op graan af. Sindsdien heeft Rusland 9,2 miljoen ton graan geëxporteerd, voor het overgrote deel tarwe. Deze grote export heeft de tarweprijzen de laatste weken gedrukt op de wereldmarkt.

Op de termijnmarkt in Parijs verloor tarwe vrijdag 3 tot 4 euro per ton. Mais verloor 3 tot 5 euro. Maandag herstelden de noteringen weer enigszins. De handel reageert opgelucht nu dat de Europese Unie haast lijkt te maken met het aanpakken van de schulden- en bankencrisis in de Eurozone.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.