Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Global Gap geeft telers meer verantwoordelijkheid

Consumenten vinden productkwaliteit belangrijker dan prijs of assortiment, stelt het CBL. Voedselveiligheid krijgt de hoogste prioriteit van supermarkten. Daarom verscherpt Global Gap de eisen voor de telers.

De consument krijgt het af en toe voor de kiezen bij het eten. Met het voedsel kunnen ziektekiemen of giftige stoffen mee naar binnen gaan. Als dat eens een keer gebeurt, wijst de consument vaak naar de supermarkt. Ook al ligt daar niet de oorzaak voor de voedselvervuiling.

Consumenten vinden productkwaliteit nog belangrijker dan de prijs of assortiment, blijkt uit een rapport van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) naar consumententrends. Daarom geven supermarkten voedselveiligheid de hoogste prioriteit, zei beleidsmedewerker Anne-Corine Vlaardingerbroek van retailorganisatie CBL vorige week op een bijeenkomst in Oudendijk. Daar werden de nieuwe eisen van het kwaliteitssysteem Global Gap gepresenteerd, die vanaf 1 januari gaan gelden voor de telers. In de nieuwe versie legt Global Gap nog meer nadruk op de verantwoordelijkheid van telers van aardappelen, groenten en fruit om te zorgen dat hun producten veilig zijn.

Niet alleen de consumenten leggen de nadruk op veilig voedsel. Dat doen ook maatschappelijke organisaties (ngo’s) zoals Greenpeace, Milieudefensie en Foodwatch. Vlaardingerbroek: ”Tot de eeuwwisseling richtten de ngo’s zich op de productie van voedsel. Nu richten ze zich vooral op consumenten en de retail.”

Het is voor ngo’s betrekkelijk eenvoudig om supermarkten aan de schandpaal te nagelen, vindt Vlaardingerbroek. ”De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt vooral risicoproducten. Via WOB-verzoeken (Wet Openbaarheid Bestuur) krijgen de ngo’s de beschikking over de gegevens en kunnen een supermarkt grote imagoschade berokkenen door de suggestie te wekken dat ieder spoortje van bestrijdingsmiddelen, ook beneden de MRL-waarde, een voedselveiligheidsrisico zou zijn. Dit is aantoonbaar onjuist. Eerdere WOB-verzoeken hebben geleid tot lastercampagnes van ngo’s richting supermarkten. Daarom wil het CBL dat de overheid de VWA-gegevens over de controle op groenten en fruit niet openbaar maakt, tenzij er echt een voedselveiligheidsrisico is. Het verstrekken van meetgegevens onder de MRL-waarde heeft geen enkele meerwaarde.”

Het gevolg van de druk op de supermarkten is dat nog meer nadruk wordt gelegd op voedselveiligheid en tracering van producten. In de nieuwe versie van Global Gap moeten de telers extra risicoanalyses maken. Dat deden ze al voor voedselveiligheid, bedrijfsprocessen en arbeid. Telers moeten vanaf 2012 ook de risico’s in beeld brengen voor water, percelen, overschrijding van residu-normen en bioterreur. Zij moeten aantonen dat hun gewassen op deze aspecten geen gevaar lopen of dat ze de risico’s hebben verminderd dat iets mis kan gaan.

Vlaardingerbroek bestrijdt dat telers in Nederland of Europa daar zwaarder op worden beoordeeld dan buiten de EU. ”Wereldwijd gelden binnen Global Gap dezelfde eisen voor voedselveiligheid. Bij bijvoorbeeld arbeidsomstandigheden kijken we ook naar wat gebruikelijk is in een land. Maar misstanden als kinderarbeid worden aangepakt.”

Toch heeft Global Gap niet kunnen voorkomen dat eerder dit jaar in Duitsland 51 mensen zijn gestorven aan een besmetting met de Ehec-bacterie door het eten van kiemgroenten. Dat lag niet aan Global Gap, zegt Vlaardingerbroek. ”De Duitse deelstaat Nedersaksen en de nationale overheid communiceerden gebrekkig en tegenstrijdig over de bron van de besmetting. Het duurde lang voor de bron was opgespoord. Maar toen duidelijk was dat kiemgroente de bron was, konden via Global Gap snel maatregelen worden genomen.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    de telers betalen het gelach van de supermarkten ,overheid,en concument en heeft niets te maken aansprakelijheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.