Akkerbouw

Achtergrond

Export kan uienprijs niet aanjagen

Niet in de laatste plaats vanwege het teleurstellende niveau van de uienprijs dit seizoen is er discussie over op de noteringen van de telersbeurs Goes. Weliswaar zakten deze aan de bovenzijde met twee kwartjes, ze blijven afsteken tegen vooral de prijs die Emmeloord aan geeft. Goes zegt zich te baseren op gedane transacties, maar geeft aan de andere kant geen marktstemming, anders dan Middenmeer die de stemming schetst als een flauwe Dat leidt tot kritiek uit de hoek van de exporteurs. Hun afzet loopt achter bij die van de beide vorige seizoenen, met ongeveer 15 % ofwel een volume van 30.000 ton. Dat is vrijwel de hoeveelheid van twee weken exporteren. Er zijn berichten over flinke problemen met de Russische uienoogst. Rusland was ook vorig najaar flink aan de markt, maar goede uien waren toen in alle productiegebieden schaars. Op korte termijn is er geen grote prijsinvloed van te verwachten.

Prognose: stabiel (laag)

Of registreer je om te kunnen reageren.