Akkerbouw

Achtergrond

‘Diagonaalband de deur uit’

Op aardappelrooiers zijn diagonaalbanden nog de standaard. Dat is niet van deze tijd.

Vorige week organiseerde Boerderij een groepstest met aardappelrooiers. Op proefbedrijf ‘t Kompas in Valthermond (Dr.) hebben we samen met het Duitse blad Top Agrar en het Franse blad La France Agricole tweerijige getrokken bunkerverstekrooiers getest in zetmeelaardappelen. De rooiers zijn beoordeeld op rooikwaliteit, gewicht, knolbehandeling, constructie en benodigd aftakas- en trekvermogen. Getest zijn rooiers van AVR, Grimme en WM Kartoffeltechnik. Dewulf zou in eerste instantie ook aan de rooiertest deelnemen, maar meldde zich enkele dagen voor de test af. Vanwege leveringsproblemen kon de fabrikant niet tijdig een rooier leveren. De rooiertest wordt in december in Boerderij gepubliceerd.

Wat opviel tijdens de test is dat AVR, WM Kartoffeltechnik en Grimme af fabriek alleen diagonaalbanden aanbieden. Willen telers per se radiaalbanden onder hun rooier, dan moet de dealer dat oplossen. Dewulf legt standaard ook diagonaalbanden onder haar R2060-rooier, maar kan ook brede radiaalbanden monteren.

Diagonaalbanden zijn veel stugger dan radiaalbanden. De soepelere radiaalbanden platten veel meer af dan diagonaalbanden en hebben dus veel meer draagvermogen. Dat de meeste rooierfabrikanten af fabriek alleen diagonaalbanden aanbieden, is daarom verbazingwekkend. De meerprijs van radiaal- ten opzichte van diagonaalbanden is enkele duizenden euro’s. Een getrokken bunkerrooier kost tussen de €100.000 tot €160.000. Op een dergelijke aanschafprijs is de meerprijs van radiaalbanden slechts een gering bedrag.

Voldoende draagvermogen is een must, bleek ook tijdens de test in Valthermond maar weer eens. De afgelopen maanden heeft het er flink geregend, waardoor het draagvermogen van de dalgrond pleksgewijs in het perceel niet top was. Eén rooier was door een dealer voorzien van radiaalbanden. Radiaalbanden bleken op de natte stukken hun meerprijs meer dan waard.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.