Akkerbouw

Achtergrond

'Cosun bereidt zich voor op meer import van rietsuiker'

Het vrijgeven van de suikermarkt zal leiden tot sterk schommelende wereldmarkprijzen. De Europese bietenteelt zal niet verdwijnen, maar import van rietsuiker wordt onontkoombaar in tijden van lage suikerprijzen. Ook een middelgrote speler als Cosun moet zich hierop voorbereiden.

De Europese Commissie wil in 2015 het suikerquotum afschaffen. Volgens een analyse van de Rabobank leidt dit tot sterk schommelende suikerprijzen en daarop reagerende arealen. In tijden van lage suikerprijzen kunnen verwerkers voor een te klein aanbod van bietsuiker komen te staan.

Het is volgens Rabobank-analist Gorjan Nikolik daarom belangrijk dat bedrijven ook in staat zijn weggevallen aanbod op te vangen met rietsuiker. Grote suikerverwerkers als AB Sugar, Tereos en Südzucker zijn dat, door hun aanwezigheid in hoogproductieve suikerregio’s van Europa en door hun schaal. Het veel kleinere Cosun zegt zich ook voor te bereiden op meer import van rietsuiker.
Nikolik stelt buiten het rapport dat Cosun-dochter Suiker Unie goed gepositioneerd is vanwege de zeer moderne fabrieken en hoge opbrengst per hectare.

Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun, stelt dat Nederland met België en Zuid-Duitsland het meest productieve gebied is na Noord-Frankrijk. ”Het gat met Frankrijk wordt bovendien steeds kleiner.” Tegelijk erkent Van Roessel dat Cosun de schaal mist van de allergrootste concurrenten, en dat schaal van groeiend belang is.

AB Sugar, een dochter van Associated British Foods, is volgens de de Rabobank de enige EU-producent van suiker die grootschalig produceert in een aantal Afrikaanse landen. Het Franse Tereos is dan weer de enige speler met productie in Brazilië. Südzucker kent een exclusieve leveringsdeal met ministaat Mauritius, door zijn status als ’voorkeursleverancier van de EU’ een grote leverancier.

Het in Mannheim gevestigde concern nam bovendien onlangs een belang van 25 procent in het toonaangevende Londense handelshuis ED&F Man. Ook Cosun haalt via deze firma incidenteel rietsuiker naar de EU.

Van Roessel benadrukt dat Cosun bestaat om een goede suikerprijs voor de leden te realiseren. ”Maar tegelijk kijkt Cosun naar mogelijkheden de fabrieken verder toe te rusten voor de verwerking van rietsuiker, en naar kansen het handelskanaal verder te ontwikkelen.

Afschaffing van het suikerquotum alleen is overigens in onze visie nog absoluut niet zeker, en zal als factor alleen ook niet leiden tot het verdwijnen van de EU-bietenteelt, al kunnen prijzen wel dalen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.