Akkerbouw

Achtergrond

Biologisch steeds zelfstandiger

Biologische uien en peen zijn goed geprijst, terwijl de markt voor de gangbare varianten gewoontjes of in het geval van uien zelfs slecht is. Biologisch akkerbouwer Anton van Vilsteren uit Marknesse vertelt waarom.

Opvallend, dat prijsverschil tussen biologisch en gangbaar.
“Het bewijst dat biologisch een zelfstandige markt is geworden. Onze prijzen zijn niet meer gekoppeld aan die voor gangbare producten.”

Het areaal biologische peen groeit, is dat wel verstandig?
“Het peenareaal groeit een paar procent per jaar. Omschakelaars kiezen voor peen in hun bouwplan, omdat het een belangrijk gewas is in het biologische segment en omdat ze het vaak gewend zijn te telen. Die andere spannende gewassen die we in de biologische sector telen, komen dan later wel. Areaalgroei is goed, want we streven naar een groter aandeel biologische groente. We hebben volume nodig om een serieuze speler te zijn in de markt. Maar, succes vindt navolging. Ook in Duitsland, ons belangrijkste afzetland, groeien de arealen. Vooral van vroege peen op de lichte gronden rond spoelerijen. Dat scheelt ze zo 5 cent per kilo aan transportkosten. Dat leidt tot forse prijsdruk in vroege peen de laatste twee jaar. Daar ben ik dus ook mee gestopt. Onze troef is bewaren. Dat doen de Duitsers niet, omdat ze lichtere akkerbouwgronden hebben en minder koelhuizen beschikbaar hebben. We hebben zware grond, capaciteit en ervaring. Dus daar richt ik me op.”

Daarmee valt er wel een deel van de afzet weg.
“Het raam waarin we verkopen wordt steeds kleiner. Israël heeft er aan de achterkant wat afgeknabbeld door in maart vers product op de markt te brengen. Het blijft dus spannend. De prijs van nu is het gevolg van het slechte groeiseizoen.”

Hoe zit het met uien?
“Dat is een speculatiever gewas. Ik snap ook niet dat gangbare telers hun product weggeven nu de prijs laag is. Dat werkt averechts. Ook voor biologische uien vraag ik me af of de prijs de komende maanden stijgt, gezien de grote productie en matige export. Ik denk dat de prijs op lange termijn iets daalt door meeldauwresistente rassen. Deze zorgen voor een opbrengstverhoging van 30 tot wel 50 ton per hectare èn kwaliteitszekerheid. Een prijsdaling is acceptabel, omdat de kostprijs ook daalt bij een hogere productie.”

Wat verwacht u van dit afzetseizoen?
“Ik verwacht een normale markt voor biologische producten. Voor peen krijg ik nu afland 28 cent per kilo. Dat moet naar 40 cent uit bewaring. Dat moet haalbaar zijn, 40 cent in januari. Voor aardappelen en uien hebben we 30 cent nodig, dat moet gezien de markt ook lukken. Maar eerst moet Duitsland zoals altijd haar eigen productie consumeren. Een topjaar wordt het niet, daarvoor is de productie in omringende landen te gewoontjes. In het segment kool is de productie Europabreed niet te groot, maar de producten zijn uitwisselbaar. Als er geen biologische broccoli ligt, neemt de consument wel bloemkool of witte kool. De prijzen zijn goed, maar spectaculair wordt dit seizoen dus niet.”

Of registreer je om te kunnen reageren.