Akkerbouw

Achtergrond

Begeleiding voor duurzame akkerbouw

Anna Zwijnenburg is de eerste adviseur duurzame akkerbouw voor de stichting Veldleeuwerik. Ze werd onlangs benoemd. ”Met geaccrediteerd adviseurs laat Veldleeuwerik zien professioneel met duurzame akkerbouw bezig te zijn.”

Hoe kwam u erbij om voor deze benoeming te gaan?
”Veldleeuwerik was een initiatief van onder andere Agrarische Unie, waarvoor ik werkzaam was als bedrijfsadviseur. Het was vanzelfsprekend dat ik in die functie inspanningen verrichtte voor Veldleeuwerik. Telers begeleiden in Veldleeuwerik is specialistisch werk. Daarom is hiervoor een opleiding ontwikkeld op de Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten. We zijn met een groepje begonnen en ik ben als eerste afgestudeerd. Er volgen er meer, dit jaar al. Dat moet ook wel, want we hebben veel adviseurs nodig en willen ook nog meer enthousiaste telers betrekken. Dat red ik natuurlijk niet in m’n eentje.”

Wat zijn de eisen?
”Dat je telers, die al heel veel weten, kunt aanzetten tot verandering. Dat doe je door hen te overtuigen van bepaalde maatregelen waarmee de teler zijn rendement behoudt en meer werkplezier genereert. En geld verdient, want dat doe je met duurzame landbouw. Je laat zien dat een duurzaamheidplan vruchten afwerpt in praktijk. Het is erg leuk om zo intensief met mensen te werken in verschillende zulke situaties. Geen duurzaamheidsplan is hetzelfde, omdat op elk bedrijf de situatie anders is. Als adviseur duurzame akkerbouw ben je een klankbord voor telers die ermee bezig zijn.”

Hoe brengt u het in praktijk?
”We hebben een format voor een duurzaamheidplan. Met een teler lopen we de tien indicatoren langs die hierin staan beschreven en we benoemen actiepunten. Als hij bijvoorbeeld het organischestofgehalte wil verhogen kan dat op allerlei manieren. Misschien kan hij groenbemesters inzetten of gaan voor vaste mest. Ik pas me aan de visie van de teler aan. Dat moet wel, anders gaat hij niet met het plan aan de slag.”

Hoe reageren telers erop? 
”Het wordt gezien als een positieve ontwikkeling waarmee Veldleeuwerik laat zien serieus en professioneel bezig te zijn. Dit doe je er niet zomaar bij, het is belangrijk dat geaccrediteerde adviseurs de systematiek bewaken.”

Wat heeft de toekomst in petto voor duurzame akkerbouw?
”Om duurzame akkerbouwproducten in de markt te kunnen zetten hebben we meer volume nodig. We doen het al hartstikke goed. Dit komt vanuit telers en afnemers. Ik geloof echt dat er ruimte is voor duurzaam product in de markt. Het heeft gewoon tijd nodig om dat volume op te bouwen. Het is een beetje het verhaal van de kip en het ei, maar je moet ergens beginnen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.