Akkerbouw

Achtergrond

Afzet van uien trekt voorzichtig aan

Uit de exportcijfers van het productschap tuinbouw blijkt dat sinds half augustus de uitvoer van uien sterk is geremd. Vergeleken met vorig seizoen en zeker het topseizoen 2009/’10 ligt de wekelijkse export achter, ruwweg 10.000 ton. De hoofdstroom gaat zoals gebruikelijk naar dezelfde bestemmingen binnen Europa (Verenigd Koninkrijk, Duitsland, België en Frankrijk) en noord-west Afrika (Senegal en Ivoorkust), maar het loopt geen storm. Extra afzet in Azië en Midden- en Zuid-Amerika bood nog onvoldoende alternatief.
Doordat de prijzen niet verder zakken komt er niettemin weer belangstelling voor plaatsing van echte orders van enig volume. Importeurs in Afrika en het verre oosten kunnen uien inkopen met minder risico op prijsdaling tijdens het logistieke traject, dankzij de op laag niveau stabiliserende baalprijzen. Dat komt goed uit met het oog op het islamitische Offerfeest op 7 november, waarvoor veel uien nodig zijn. Van afzet binnen Europa moet de sector nog niet veel verwachten. De prijzen zullen nog niet stijgen.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.