Akkerbouw

Achtergrond

Vroege aardappelen iets later de kas in

Sint Annaland – In de kas van akker- en tuinbouwbedrijf Van Iwaarden in het Zeeuwse Sint Annaland worden handmatig gekiemde vroege aardappelen van het ras Doré gepland.

Vroege aardappelen iets later de kas in

Sint Annaland – In de kas van akker- en tuinbouwbedrijf Van Iwaarden in het Zeeuwse Sint Annaland worden handmatig gekiemde vroege aardappelen van het ras Doré geplant. Deze klus vindt wat later plaats dan normaal. De sla die hiervoor op deze plek werd geteeld, groeide te weinig door het lichtblokkerende sneeuwdek op het dak van de kas. Aangezien er nog wordt gestookt voor de laatste sla, halen deze aardappelen de achterstand waarschijnlijk nog wel in. Eind van de week wordt nog een keer sla verruild voor aardappelen.
Foto Anton Dingemanse

Schapen ontdaan van hun jasje

Finsterwolde – Edwin Mollema en Gerard Teerling van de Agrarische Bedrijfsverzorging scheren de schapen van het bedrijf van Edzo Huisman. Het gaat om ongeveer 185 dieren. Scheren in de wintermaanden heeft als voordeel dat de dieren hun warmte beter kwijt kunnen. Ook is beter te volgen wanneer een dier begint met aflammen. Als de dieren hun jasje kwijt zijn, hebben ze bovendien meer ruimte in het hok.
Foto Koos van der Spek

Stro vindt weg naar veebedrijven en maneges

Scheemda – Akkerbouwer Koos Naaijer uit Scheemda laadt de vrachtwagen met tarwestro. Gisteren gingen drie wagens weg. Het stro vindt via een handelaar zijn weg naar veebedrijven en maneges. ”Prima stro”, zegt hij. Naaijer teelt op circa 90 hectare tarwe. Een deel van het stro, 5,5 ton per hectare, is afland verkocht. Op 1 maart wil hij de schuur leeg hebben om er de machines te stallen. Naaijer verkocht het stro al op een eerder moment. Emmeloord noteert nu tegen € 87,50, iets hoger. ”Dit is altijd de gok”, zeg hij.
Foto Koos van der Spek

Perceel voorbereid op nieuwe aardappelrassen

Metslawier – Bedrijfleider Durk Seepma van het proefbedrijf van HZPC ploegt een perceel van 9 hectare wintertarwestoppel dat vlak ervoor is gedraineerd. ”De grond was mooi droog”, zegt Seepma over het draineren. ”De buizen lieten paar uur water door en toen stopte het. De ondergrond was dus wel droog.” Het bedrijf draineert elk jaar een deel van het areaal opnieuw. ”Dat houden we bij als een vorm van verzekering voor onze nieuwe aardappelrassen.” Als er nog een paar graden vorst doorheen gaat, is dit perceel helemaal klaar voor de nieuwe rassen.
Foto Roelof Stroetinga

Duits protest voor ander landbouwbeleid

Berlijn – Duitse boeren, consumenten-, natuur-, milieu- en dierenbeschermingsorganisaties protesteerden zaterdag in Berlijn voor een boervriendelijke biologische landbouw. De demonstranten zijn tegen genetische modificatie, megastallen en exportdumping. Meer dan honderd organisaties riepen op tot een nieuwe landbouwpolitiek. Het dioxine-schandaal maakt volgens hen des te meer duidelijk dat een andere landbouw nodig is. Volgens de organisatie deden er 22.000 demonstranten mee aan het protest.
Foto ANP

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.