Akkerbouw

Achtergrond

’Spreiding risico’s steeds belangrijker bij groei productie’

Als er niet snel een bijstelling komt door een rampjaar, groeit Nederland binnen vijf jaar door naar een productie van 1,5 miljoen ton uien. Dat stelt uiensorteerder Wim Waterman uit Emmeloord. ”Zo’n groei is prima, als we er kopers voor vinden.”

Waterman, samen met broer Erik eigenaar van uiensorteer- en verpakkingsbedrijf Waterman Onions in Emmeloord, sprak donderdagavond over afzet op de telersbijeenkomst van de Verenigde Telers Akkerbouw.
Een hoge uienproductie vindt hij prima, ”als we het maar kwijt kunnen”. Waterman voorziet voor komend seizoen al 10 procent areaalgroei. ”Meer telers duiken in de uien.” Dat gaat ten koste van andere gewassen. ”Fabrieksaardappelen bijvoorbeeld. Op de gronden daarvoor kun je best uien telen.” Ook breiden bestaande uientelers uit.
De uienhandel loopt al een paar jaar goed. ”We weten dat het ook een keer fout kan gaan.”
Mocht de uienprijs volgend seizoen slecht uitpakken, dan blijft het areaal volgens Waterman alsnog slabiel. ”Na twee goede jaren hebben telers een buffer opgebouwd. Bovendien hebben ze veel vertrouwen in uien. Het seizoen 2004/2005 was het laatste slechte jaar. Je kunt erop wachten dat er weer een slecht jaar komt, maar dat hoeft niet.”
Het is wel verstandig om rekening te houden met een minder seizoen, vindt Waterman. ”Telers zijn hier zich van bewust, maar laten zich door een slecht jaar niet uit het veld slaan. Zelfs nu de kwaliteit slecht is, worden telers niet zenuwachtig. Ook voor slechte uien is een markt te vinden. In Polen is bijvoorbeeld een chronisch gebrek aan uien. Aan de andere kant staan we in Azië bekend om hoge kwaliteit uien voor een lage prijs. Daar is dit seizoen minder naartoe gegaan.”
Als risico noemt Waterman het feit dat Nederland bijna volledig exporterend is in de uien. Risico’s worden beperkt door voorzichtig te zijn. ”Altijd zoeken naar alternatieve afzet; kan het niet naar het Oosten, dan maar naar het Westen.”
Ook voor producenten heeft hij advies om risico te beperken: ”Veel uien telen is best risicovol. Telers kunnen zich het beste voor een deel wat indekken voor komend seizoen. Een dubbeltje voor levering in februari kan slecht lijken, maar is eigenlijk best een goede prijs. Risico’s spreiden, daar kun je op bouwen.”
Voor de toekomst ziet Waterman voldoende kansen voor uienafzet. ”De wereldbevolking en exportmogelijkheden groeien. Dat zijn flinke plussen. Ik ben positief, maar je moet goed blijven nadenken.” En op korte termijn: ”Ik kijk enorm uit naar de nieuwe oogst en hoop van harte op een betere kwaliteit.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.